*Nettavisen* Nyheter.

Her avgjøres valget i USA

Foto: (Scanpix)

I de største statene er det knapt kamp, men andre steder er det uhyre jevnt.

20.05.12 16:53

De første målingene som måler hvem amerikanerne vil stemme på av Mitt Romney og Barack Obama ved valget i USA tirsdag 6.november, har blitt offentliggjort. Målingene er gjort lokalt i de forskjellige statene.

Det amerikanske valgsystemet er slik at en stat har et antall valgmenn og for å få et flertall må man ha 270 slike valgmenn. Totalt skal det fordeles ut 538 slike valgmenn.

I 2008 fikk Barack Obama 365 valgmenn mens hans motstander John McCain fikk 173. I år kan det bli mye jevnere.

En av grunnene er at innbyggertallene i de forskjellige statene har gjort at antall valgmenn fra forskjellige stater er forandret. Basert på de siste tre valgene og stater som har vært demokratiske (partiet til Barack Obama) så vil han og partiet mistet 6 valgmenn. I tillegg er det også svært hard kamp i enkelte stater som Obama vant sist.

Her kjempes det

Arizona (11 valgmenn)
De foreløpige meningsmålingene viser fullstendig dødt løp mellom Romney og Obama i Arizona. Dette er likevel ikke en stat som demokratene har vunnet siden Clinton gjorde det i 1996. Stor innvandring til staten siden sist valg gjør at staten har en valgmann mer enn før, men også at valgresultatet er helt åpent. Guvernøren i Arizona er republikaner, Jan Brewer. Begge senatorene er også republikanere.

Colorado (9 valgmenn)
Obama vant Colorado sist (53 prosent), men de siste målingene viser at det er helt jevnt nå. Da Obama vant staten i 2008 hadde ikke demokratene vunnet der siden Clinton gjorde det i 1992 (han tapte staten i 1996). Guvernøren i Colorado er demokrat, John Hickenlooper. Begge senatorene er også demokrater.

Florida (29 valgmenn)
Det er nesten dødt løp i Florida, en stat som har avgjort valg før. Demokratene har kun vunnet en gang siden 1992, i 1996 da Clinton fikk 48 prosent mot Doles 42 prosent. Guvernøren, Rick Scott, er republikaner. Senatorene er en demokrat og en republikaner.

Ohio (18 valgmenn)
Da Obama vant Ohio sist så hadde ikke demokratene gjort det siden Clinton i 1996. I år er det veldig jevnt. Guvernøren er republikaner, John Kasich. De to senatorene er en demokrat og en republikaner.

Wisconsin (10 valgmenn)
Denne staten har demokratene vunnet hvert eneste valg siden Clinton i 1992. I år viser målingene at det blir svært jevnt. Guvernøren (Scott Walker) er republikaner, en senator demokrat og en republikaner.

Michigan (16 valgmenn)
Denne staten har demokratene hatt god kontroll på siden 1992, men i år viser målingene at det kan bli jevnt. De siste målingene viser nærmest dødt løp. Guvernøren er republikaner mens de to senatorene er demokrater.

Disse taper Obama:

Indiana (11 valgmenn)
Denne staten vant Obama i 2008. I år ser det ut til at republikanerne vinner.

North Carolina (15 valgmenn)
Ved forrige valg vant Obama North Carolina, en stat republikanerne har vunnet ved alle valgene fra 1992. I år ser det ut til at republikanerne tar staten, selv om det er jevnt.

Kan Texas avgjøre?
De største statene i antall valgmenn (og dermed også innbyggere) er California og Texas. I California er det nok ingen tvil om at Obama kommer til å vinne. Målingene viser at den sittende presidenten leder med over 30 prosent.

Texas har fått fire nye valgmenn fra sist valg, og har nå 38. Staten har vært en sikker stat for republikanerne ved de siste valgene (McCain fikk 55 prosent sist og Clinton tapte begge gangene i Texas). Målinger viser likevel at det nå er jevnere enn noensinne selv om republikanerne har ett lite forsprang (43 prosent mot 50 prosent, 7 prosent usikre).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.