*Nettavisen* Nyheter.

Her avslører hun hvordan folk stirrer

Foto: (Haley Morris-Cafiero)

Tar bilder av seg selv for å vise hvordan andre reagerer på hennes nærvær.

25.04.13 06:55

(SIDE2): Setter opp kameraet på offentlige steder og knipser seg selv i store folkemengder.

Gjør narr
Fotograf Haley Morris-Cafiero fra Memphis har lenge hatt en mistanke om at folk lager rare ansiktsuttrykk og gjør narr av henne på grunn av sin kroppsstørrelse.

Denne mistanken har nå utviklet seg til å bli et bildeprosjekt med navnet «Wait Watchers».

En rekke selvportretter og bildeserier som er tatt i offentligheten viser hvordan folk stirrer på Morris-Cafiero når hun står med ryggen til. På bildene ser vi hvordan folk ofte står med store øyne og lattermilde ansikter.

Var tillfeldig
Morris-Cafiero fikk ideen om å lage et slikt bildekonsept da hun egentlig hadde planer om en helt annen type bildeserie. Men etter å ha tatt ett bilde av seg selv, sittende i en trapp i Times Square, fikk hun øye på en mann som ikke kunne unngå å stirre. Etter hvert som den kreative damen begynte å titte på flere av bildene la hun merke til de samme rare ansiktsuttrykkene og lattermilde fjes hos mange skuelystne på flere ulike steder hun hadde tatt bilder.

Deretter satte Morris-Cafiero opp et kamera på travle offentlige plasser, satte på selvutløser og stilte seg opp for å ta bilde. Bildene blir tatt i hverdagslige omgivelser som for eksempel når hun spiser eller snakker i telefonen.

Skriver om prosjektet
På sin egen hjemmeside skriver Morris-Cafiero følgende om sine bilder:

«Jeg ønsker å dokumentere blikk og reaksjoner folk får når de ser meg mens jeg er i det offentlige rom. Jeg oppsøker områder som er visuelt interessante og jeg plasserer meg i komposisjoner som inneholder feminine ikoner eller annonser. Eller så plasserer jeg meg selv der det er store folkemengder. Bildene fanger et mikrosekund av situasjonen og jeg ønsker å se hvordan mitt nærvær påvirker ansiktsuttrykk hos andre. Om de reagerer på min kroppsstørrelse eller min posisjon i forhold til kameralinsen vet jeg ikke, men det er tydelig at de blir urolige når jeg stiller meg foran dem.»

Positive tilbakemeldinger
Ifølge Huffington Post ønsker kvinnen å få folk til å endre holdning og atferd i forhold til vekt og størrelse. Morris-Cafiero har sagt at bildene så langt har blitt godt mottatt, men noen få kvasse kommentarer har det likevel blitt.

- Den eneste kritikken jeg har fått er folk som mener jeg er arrogant fordi jeg tror at andre folk tenker noe om meg. Men jeg tror ingenting, jeg tolker mitt prosjekt som et sosialt eksperiment der jeg blant annet fanger opp reaksjonene til andre mennesker, forklarer hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag