RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her bader fisken i blod og innvoller

FISKEPRODUSENTENE hadde verken kontroll på hygiene eller oppbevaring viste det seg.
FISKEPRODUSENTENE hadde verken kontroll på hygiene eller oppbevaring viste det seg. Foto: Mattilsynet
Sist oppdatert:
Mattilsynet fant en rekke skrekkeksempler da de undersøkte hvitfisknæringen i nord. - Alvorlig, sier fiskeriministeren.

Mattilsynet har gjennomført et nasjonalt tilsyn i hvitfisknæringen, skriver Nordlys.

Resultatet var nedslående: Hygienen i norsk hvitfisknæring er ikke god og må forbedres betraktelig, skriver de på egen hjemmeside .

Prosjektet har vært ledet av distriktskontoret i Tromsø.

232 av Norges 279 hvitfiskvirksomheter har blitt undersøkt - de fleste av dem i Nord-Norge.

- Vi har undersøkt 65 hvitfiskvirksomheter i Troms og Finnmark og 74 i Nordland, opplyser prosjektleder Eivind Bjerck ved Mattilsynets distriktskontor til Nordlys.

- I prosjektet har vi avdekket for mange tilfeller av dårlig orden, renhold og manglende internkontroll. Kort sagt er det for mange hvitfiskprodusenter som svikter på elementære hygienekrav som stilles enhver matprodusent, sier direktør for tilsynsavdelingen i Mattilsynet, Kristina Landsverk i pressemeldingen.

LES HELE RAPPORTEN HER.

- Mattryggheten i fare

Bilder som er lagt ut på Mattilsynets hjemmesider viser noen av funnene. Blant annet viser bildene fisk lagret i kar med innholdsrester og blod, fisk lagret i vann uten tilstrekkelig is, mangelfullt renhold og transportbånd med gult bakteriebelegg.

- En del hadde mangelfull prøvetakning av både ferskvann, sjøvann og is. De hadde med andre ord ikke kontroll på om vannet og isen de benyttet var rent. I tillegg fant vi flere som selv hadde avdekket forurensede vannprøver. De hadde imidlertid ikke hadde tatt ut nye prøver eller gjort annen oppfølging for å finne årsaken, og gjøre noe med forurensningen, skriver tilsynet i rapporten.

Også på punktet om personlig hygiene ble det gitt 63 pålegg.

- Det ble funnet arbeidsklær i garderober og i bruk som var befengt med fiskerester, blodflekker og bakteriebelegg.

Mattilsynet vurderte fortløpende om det som ble avdekket var helsefarlig, eller kunne føre til helsefare, skriver de på egen hjemmeside.

- Vi kom over noen tilfeller der vi måtte gripe inn straks fordi mattryggheten var i fare. Noen ble stengt og måtte vaske ned mens andre ikke fikk omsette partier.

Aspaker: Dette er alvorlig

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) sier at hun ser alvorlig på Mattilsynets funn.

- Mattilsynet har avdekket at alt for mange bedrifter i torskenæringen slurver med hygienen. Den enkelte virksomhet har ansvar for å rydde opp, men dette er også et tillitsproblem for hele næringen. Jeg vil derfor invitere representanter for næringen til et snarlig møte, sier Aspaker.

Hun biter seg særlig merke i at ni av ti bedrifter innenfor hvitfisknæringen, har fått reaksjoner etter Mattilsynets kontroller.

- Jeg tar denne rapporten svært alvorlig. Mattilsynet har gjennomført en grundig kartlegging og jeg registrerer at Mattilsynet vil øke sin tilsynsvirksomhet fremover. Hver enkelt aktør har ansvar for at maten som omsettes er trygg. Dette ansvaret må tas på alvor. Dersom mange bryter regelverket vil dette svekke næringens omdømme både ute og hjemme. Jeg vil i samarbeid med Mattilsynet invitere representanter for næringen til et snarlig møte for å høre hvordan de håndterer dette, sier Aspaker.

Norsk sjømatråd har også fått med seg rapporten fra Mattilsynet.

- Min reaksjon er den samme som ellers i næringen: Hygienearbeidet må forbedres, sier Terje E. Martinussen, administrerende direktør i Norsk sjømatråd.

Ni av ti fikk reaksjon

Bakgrunnen for prosjektet var egne erfaringer fra tilsyn og at en ESA-inspeksjon viste at de hygieniske forholdene i hvitfisksektoren ikke var bra.

Mattilsynet ga 209 reaksjoner totalt i forbindelse med prosjektet. 31 av avvikene var av så alvorlig karakter at Mattilsynet måtte fatte hastevedtak.

18 ble stengt helt eller delvis og måtte vaske ned før de fikk åpne igjen. Fire fikk omsetningsforbud mens to måtte destruere varer.

- Ni av ti fikk reaksjon. Hos nesten halvparten fant vi fem eller flere avvik. Selv om ikke alle avvik er like alvorlige er dette for mange, sier Landsverk i pressemeldingen.

LES FLERE SAKER FRA NORDLYS HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere