RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP PHOTO / UNHCR / JASON TANNER

Her besøker Hollywood-stjernen flomofrene

Sist oppdatert:
Ikledd sjal besøkte goodwill-ambassadøren Pakistan for å vekke verdens oppmerksomhet om en katastrofe vi bare har sett begynnelsen på.

Stor nødhjelpsinnsats til tross; katastrofen er på ingen måte over for flomrammede Pakistan der et område på størrelse med Italia står under vann.

Nå kaster kjendiser som Hollywood-stjernen Angelina Jolie (34) seg inn i kampen for å fange verdens oppmerksomhet og få samlet inn mer penger.

Tirsdag besøkte hun en leir for flomrammede.

Se video nederst i saken.

- Dette er ikke bare en humanitær krise. Det er en økonomisk og sosial katastrofe, har hun tidligere uttalt og pekt på at en femtedel av Pakistan står under vann og at trusselen om vannbårne sykdommer nå hviler over de 21 millioner menneskene som er rammet av flommen.

Flomvannet fortsetter å stige
23 prosent av Pakistans jordbruksland er oversvømt siden flommen rammet, og flomvannet fortsetter å stige i deler av Sindh.

Her er det sendt ut evakueringsvarsel i Daduprovinsen, melder Flyktningehjelpen i sin rapport tirsdag. I Sindhprovinsen alene har nå 1,3 millioner mennesker søkt ly i 3500 nødhjelpsleire.

Videre truer stigende vannivå i innsjøene Hamal og Manchar omkringliggende områder i Larkana- Qamber-Shahdadkot- og Dadudistriktene.

Angelina Jolie, som er goodwill-ambassadør for FN, besøkte en leir for flomrammede flyktninger i Nowshera, ifølge Reuters og FNs flyktningekommisær (UNHCR).

Har bidratt med 100.000 dollar
34-åringen skal blant annet spille inn appeller om mer hjelp til de 21 millioner menneskene som er rammet av katastrofen. Selv har hun gitt 100.000 dollar til et fond for de flomrammede.

Det er fjerde gang Jolie besøker Pakistan siden hun ble FN-ambassadør i 2001.

Tirsdag møtte hun pressen, tydelig preget, etter en omvisning i en flyktningleir blant flomofrene. Her hadde hun møtt mødre som hadde mistet sine barn og eldre mennesker som ikke trodde de ville få seg et nytt hjem i dette livet.

Her kom det også fram at besøket handler om mer enn økonomisk støtte til den akutte nødhjelpen.

- Det handler om hvor forberedt vi er, og hvordan vi takler slike katastorfer. Disse menneskene blir ikke borte når media er borte. Dette er en langvarig krisesituasjon, sa Jolie.

3,5 millioner barn i fare
FN bidrar med nødhjelp til de flomrammede i form av blant annet telt. Katastrofen har så langt kostet 1760 mennesker livet.

Flere er meldt savnet. 3,5 millioner barn står i fare for å utvikle diaré, kolera og dysenteri. Over åtte millioner mennesker trenger akutt humanitær assistanse, ifølge Flyktningehjelpen.

En forsmak på katastrofen
TV-reporter Kadafi Zaman, som nylig har kommet tilbake fra en to uker lang reportasjereise til de flomrammede områdene i Pakistan, forteller på sin blogg at flommen ikke bare har ødelagt infrastruktur for milliarder av kroner. Vannet har først og fremst rammet de mest fruktbare jordbruksområdene i Pakistan.

Ifølge Zaman er det vi har sett så langt bare en forsmak på katastrofen:

- Nødhjelp med ris, vann og mel som deles ut til flyktninger som løper etter lastebiler er akutt hjelp til et par millioner mennesker. Men uten nye avlinger vil landet med 180 millioner mennesker oppleve sin verste matkrise noen gang, skriver han i bloggen.

Her er et intervju med Angelina Jolie:

Her er en video der hun går rundt i flyktningeleiren:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere