Her besøker han gruvegutta på sykehuset

Foto: José Manuel de la Maza (Afp)

Alle de 33 gruvearbeiderne kan bli utskrevet i løpet av helga.

Gruvearbeiderne som satt innestengt i 69 dager 700 meter kan være utskrevet fra sykehuset i Copiapo allerede i løpet av helgen. Det melder CNN fredag.

På sykebesøk
Torsdag fikk «Los 33» sykebesøk av president Sebastian Pinera, som tok imot hver og en ved gruvesjakten under den ett døgn lange evakueringen. Ikledd t-skjorter, sykehusklær og solbriller stilte flere av gruvearbeiderne smilende opp til gruppebilde med den dresskledte presidenten.

Overøses med tilbud
Tre av gruvearbeiderne har allerede fått vende hjem, og det er ventet at flere vil bli utskrevet fredag. Blant dem som har reist hjem er bolivianske Carlos Mamani Soliz. Nyhetsbyråene skriver at de som er utskrevet blir overøst med tilbud om alt fra luksusreiser til kontantbetaling for intervjuer.

En slektning til en av arbeiderne, Jennifer Navarrete Lagos, sier de har avtalt å kreve 220.000 kroner for hvert intervju de gir til pressen. En annen slektning, Christina Munoz, sier hun ikke har hørt noe om en slik ordning, melder AFP.

Omar Reygadas, sønn til en av gruvearbeiderne, sier mennene har avtalt å dele alle inntekter likt.

- Gruvearbeiderne har sagt fra til myndighetene at de vil lage et fond der alle inntekter fra aviser, bøker og filmer skal pløyes inn, sier han ifølge AFP.

Vil gjøre gruva til minnesmerke
I mellomtiden diskuterer myndighetene i Chile å gjøre San Jose-gruven til et nasjonalt monument, skriver Cooperativa.cl .

Initiativet kommer fra Oscar Acuña, leder for det nasjonale kulturminnerådet. Han sier gruva har etterlatt varige spor hos chilenerne, noe som kommer til uttrykk i den makeløse redningsaksjonen og gruvearbeidernes tålmodige venting. Han mener at de pårørendes leir, Campamento Esperanza - håpets leir - kan bli et minnesmerke. Nå sendes forslaget videre til lokale og regionale myndigheter på høring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.