Gå til sidens hovedinnhold

- Her betaler staten biltyven

- Dette blir helt høl i hue, konstaterer stortingspolitiker Ulf Leirstein som krever svar på hvorfor biltyven slapp unna.

Tirsdag publiserte Nettavisen en artikkel fra vår samarbeidspartner Bergensavisen om en biltyv som stjal bilen til Karl Eivind Pedersen, fikk vrakpant for bilen og slapp unna straffeforfølgelse fordi politiet henla saken. Dette til tross for at politiet altså visste hvem gjerningsmannen. Tyven hadde selv knyttet seg til biltyveriet ved å levere den til vraking.

- Å henlegge denne saken er som å si at her er det fritt fram, man blir jo ikke straffet likevel. Hvilke signaler sender dette til unge kriminelle, når det tydeligvis er greit å livnære seg ved å stjele biler, spurte bileier Pedersen i Bergensavisen.

- Jeg tar opp saken med justisministeren. Saker med kjent gjerningsmann skal etterforskes er mitt klare standpunkt, sier stortingspolitiker Ulf Leirstein (Frp) og oversender Nettavisen det skriftlige spørsmålet til statsråden.

Feil retning
- Denne saken viser med all tydelighet hvor håpløst det kan bli med slike henleggelser. Toppen av kaka er at vedkommende som stjal bilen leverer bilen til vraking og får utbetalt vrakpant. Den samme staten som ikke gidder å straffeforfølge personen betaler ham altså 2500 kroner for å ha stjålet en bil, sier Leirstein.

Leirstein mener at antall henleggelser går i feil retning.

- Anmelder du et tyveri i dag så er det større sjanse for at saken blir henlagt enn at saken blir etterforsket, sier han.

- Hva vil Frp gjøre hvis dere kommer i regjering etter stortingsvalget?

- To ting: For det første trenger politiet mer ressurser til å etterforske saker. For det andre skal ikke politiet ha lov til å henlegge en sak når gjerningspersonen er kjent. Hvis politiet mener de ikke har ressurser så får saken være i systemet til den eventuelt kan plukkes opp igjen. Når saker blir henlagt så kan jo ikke gjerningspersonen bli dømt for forholdet. Saken vil forsvinne, sier Leirstein.

Spørsmålet til justisministeren
«Stortingets president. Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til justis- og beredskapsministeren: Nettavisen kunne nylig rapportere om vinningskriminalitet som henlegges i Bergen på bakgrunn av "manglende kapasitet". Spørsmålsstiller vil understreke at dette dessverre bare er en av mange tilfeller der gjerningsmannen går fri på bakgrunn av ressursmangel i politiet. Synes Justisministeren denne type henleggelser styrker folks tiltro til rettssystemet?

Begrunnelse: I Bergen ble det nylig stjålet en parkert bil. Biltyven vraket bilen og innkasserte selv vrakpanten for denne. En konsekvens av biltyvens frekke fremgangsmåte, var at han måtte oppgi sitt navn til bilopphoggeren. Politiet hadde således en kjent gjerningsperson å forholde seg til. Allikevel henlegges saken på grunnlag av ressursmangel. Spørsmålsstiller er av den oppfatning at saker med kjent gjerningsmann aldri skal henlegges uten etterforskning».

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken