Her ble 23-åringen drapstruet og voldtatt

Foto: (Politiet)

Nye bilder viser skrekk-kjelleren der en ung kvinne ble truet på livet og brutalt voldtatt av en eller flere menn.

05.05.12 09:34

OSLO TINGRETT (Nettavisen): En svært grov voldtektssak startet onsdag denne uken opp i Oslo tingrett. Det er satt av totalt fire dager til gjennomgang av saken der en 23 år gammel kvinne etter en bytur i fjor sommer ble overfalt med kniv, snittet til blods i halsen, skåret av klærne og voldtatt av to menn.

Dag 1 fra retten: - Han voldtar meg, kysser meg og beføler meg

Dag 2 fra retten: - Jeg husker han gikk rundt med hettegenser og kniv

Overfallsvoldtekten fant sted på Grünerløkka den 28. august i fjor. To menn på henholdsvis 23 og 21 år er tiltalt for de grove voldtektene. Ingen av dem erkjenner straffskyld for voldtektene. Det er kun knyttet biologiske spor til den 23 år gamle mannen, en norskafrikaner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Politiet)

Vitnet uten tiltalte til stede
Kvinnens bistandsadvokat, Ellen Eikeseth Mjøs, har tidligere uttalt at kvinnen er betydelig preget av hendelsen, og at hun gruet seg mye til å møte i retten. Under forklaringen måtte de tiltalte forlate rettssalen. Kvinnen brøt flere ganger sammen i gråt og måtte avgi sin forklaring sittende i en stol, tidligere denne uken.

23-åringen forklarte at hun var på vei hjem etter en bytur med gode venner, da hun ble overfalt i en oppgang i Kirkegårdsgata på Grünerløkka. Hun bodde ikke selv i Oslo, men var på besøk hos en venninne.

Kvinnen hadde ikke nøkler til leiligheten hun skulle overnatte i og fikk heller ikke kontakt med sine venninner som lå og sov. Døren skal ha vært låst.

I sin forklaring fortalte kvinnen at hun satt seg utenfor den aktuelle inngangsdøren for å vente på å bli låst inn. Etter kort tid skal to delvis maskerte menn, en mørkhudet og en lyshudet, ha kommet inn i gangen og pratet kort på noe hun mener hørtes ut som et russisklignende språk. Den mørkhudede mannen drar så fram en kniv og snitter henne i halsen. Hun begynner å blø kraftig. Han truer med å drepe kvinnen og skjærer av henne flere klesplagg, før begge mennene voldtar henne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Truet ned i kjelleren
Etter voldtekten i oppgangen blir kvinnen truet ned i kjelleren av den mørkhudede mannen. Her blir hun på nytt voldtatt på en madrass som ligger slengt på gulvet. Kvinnen har forklart at hun var så fokusert på kniven at hun er usikker på om begge mennene var med ned i kjelleren.

- Han voldtar meg, kysser meg og beføler meg, mens han hele tiden holder kniven i hånden. Jeg gråter, men får beskjed om å holde munn eller bli drept. Etter voldtekten i kjelleren prøvde han å gi meg noen penger og sa unnskyld. Han spurte også om jeg kom til å anmelde episoden, noe jeg svarte nei til, fortalte kvinnen gråtkvalt i retten på onsdag.

Etter hvert forlater voldtektsmannen den blødende og gråtende kvinnen. Hun løper da opp til sine sovende venninner og inn døren til leiligheten som tidligere var låst. De vekkes og drar raskt til voldtektsmottaket på Oslo legevakt. I ettertid finner de ut at en iPad og et speilreflekskamera er stjålet fra leiligheten samme natt.

Sentrale DNA-spor
I dag to av rettssaken vitnet venninnen til den voldtatte kvinnen. Hun bodde på et tidspunkt sammen med den 21 år gamle mannen, som sammen med sin 23-år gamle kamerat, er tiltalt for voldtektene. Hun forklarte at 21-åringen flyttet ut av kollektivet tre uker før voldtekten fant sted, men at han aldri leverte fra seg nøkkelen til leiligheten.

Det skal ha vært flere uoverensstemmelser mellom de tre samboerne i kollektivet før 21-åringen flyttet ut. Den tiltalte 23-åringen skal blant annet ha slått til den tredje beboeren i kollektivet.

Sentrale bevis i rettssaken er funn av DNA-spor på åstedet og på kvinnens klær, samt vitnebeskrivelser av de tiltalte og datatrafikk fra Facebook.

DNA-sporene fra den 23 år gamle norskafrikaneren er funnet i form av blod på nabodøra i oppgangen, DNA fra siktede på fornærmedes hals og hånd, i tillegg til at det ble funnet en blanding av kvinnens og den tiltaltes spytt på en test hun gjennomførte etter voldtekten. Dette til tross for at de i følge den fornærmede kvinnen aldri skal ha møtt hverandre.

Den tiltalte 23-åringen opplyser at han var sammen med en annen kvinne samtidig som voldtekten fant sted, men kan ikke bevise dette. 21-åringen har oppgitt at han lå hjemme og sov i perioden voldtektene ble gjennomført. Han forteller han dro hjem og chattet eller surfet på internett. Politiet har sjekket 21-åringens Facebook og avkrefter at han hadde chattet med noen i det aktuelle tidsrommet voldtekten ble gjennomført.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

- Slik snakker ikke min klient
Tiltaltes forsvarere, Trygve Staff og Arne Gunnar Aas mener politiet på et altfor tidlig tidspunkt i etterforskningen valgte å ikke følge opp viktige spor og tips i saken. De har også stilt spørsmål rundt kvinnenes alkoholkonsum og hvorvidt leiligheten faktisk var låst den aktuelle natten.

Staff, som representer den tiltalte 23-åringen, pekte under rettssakens tredje dag på at politiet ikke har fulgt opp konkrete tips som omhandler polakker som arbeidet i samme bygård som voldtekten fant sted.

- Den fornærmede kvinnen forteller at det er ble snakket et russisklignende språk og holdt samtaler på gebrokkent norsk. Slik snakker ikke min klient. Politiet burde gjort mer for å sjekke opp disse sporene og andre konkrete tips de fikk i etterkant. Det er flere løse tråder som aldri ble sjekket i denne saken, sier Staff til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.