Gå til sidens hovedinnhold

- Her ble 48 kvinner voldtatt hver time

400.000 kvinner og jenter skal ha blitt voldtatt på ett år. Men Kongo-ekspert stiller seg tvilende til tallet.

En amerikansk rapport anslår at rundt 400.000 kvinner og jenter i Kongo ble voldtatt i løpet av en tolv måneders periode i 2006 og 2007.

Dette tilsvarer 48 voldtekter i timen, ifølge de amerikanske forskerne som står bak rapporten.

Rapporten er publisert i tidsskriftet American Journal of Public Health.

Kvinnene er i alderen fra 15 til 49 år. Tallet er langt høyere enn det som er tidligere anslått av FN, som anslo 16.000 voldtekter i løpet av ett år.

- Våre funn bekrefter at tidligere estimater av voldtekter og seksuell vold er veldig undervurdert, sier hovedforfatteren bak rapporten, Amber Peterman, melder BBC.

Nord-Kivu er området som er rammet av flest voldtekter, ifølge rapporten. I dette området har i gjennomsnitt 67 av 1000 kvinner blitt voldtatt minst én gang.

- Tviler på at dette kan være riktig
Kongo-ekspert Morten Bøås stiller seg imidlertid tvilende til rapportens funn.

- Denne studien skiller seg ut fra alle andre studier som er gjort, så derfor er vi overrasket. Vi stiller oss noe tvilende og skeptiske til om dette kan være riktig. Det lille vi har funnet ut om studien er at dette ikke er nye tall. De hevder at de har brukt en studie fra 2007, som jeg tror er en dødelighetsstudie, så er spørsmålet hvordan de har re-analysert gamle tall, sier forskningssjef i FAFO, Morten Bøås, til Nettavisen.

Rapporten skal ifølge BBC være publisert i American Journal of Public Health, men Bøås har ennå ikke klart å finne artikkelen på Internett.

- Vi finner ikke artikkelen, så derfor er det noe vrient å si noe om hvordan studien er gjort. Men det er vrient å drive å re-analysere gammel data, sier han.

Les også: - Her ble over 200.000 jenter og kvinner voldtatt

Peterman sier det fortsatt finnes store mørketall fordi mange kvinner og jenter velger ikke å melde ifra om voldtekter. I store deler av Kongo forbindes voldtekt med skam, og voldtektsofre blir ofte stigmatisert og ekskludert fra familien og lokalsamfunnet.

Bruker voldtekt som et våpen
Voldtekt er svært utbredt i Kongos konfliktområder hvor militssoldater bruker det bevisst som et våpen for å spre frykt blant lokalbefolkningen. Men rapporten viser at voldtekt også er utbredt utenfor konfliktområdene.

- Det er flere typer voldtekt vi snakker om i Kongo. Det er voldtekt brukt som et strategisk våpen i krigføring, og det er sivile voldtekt. Det ser ut som at det har vært en nedgang i militære voldtekt som begås av menn med våpen og uniform, og en økning i sivile voldtekter, sier Bøås.

Les også: Bruker voldtekt som våpen
Les også: - Kvinner blir fortsatt brent på bålet

Den kongolesiske regjeringen sier de nye høye estimatene skyldes bedre rapporteringsmekanismer og at stadig flere kvinner tør å melde ifra om overgrepene.

- Rapporten til disse forskerne bekrefter at staten har blitt langt mer effektive med å sende dommere, anklagere og politi ut i hele landet, sier talsperson for regjeringen Lambert Mende til BBC.

- Det er dette som gjør det mulig for folk å anmelde forholdet, som igjen mater disse rapportene med informasjon.

Kommentarer til denne saken