Gå til sidens hovedinnhold

Her ble de døde ungdommene funnet

Politiet har frigitt navnene på alle de tre som omkom på fjellet mellom Skaidi og Porsangerfjorden

Tre av de ni ungdommene i alderen 18-25 år som kjørte seg bort på fjellet mellom Skaidi og Porsangerfjorden, er funnet omkommet.

I natt ble Andreas Hermo Jensen (18) Fra Hammerfest funnet omkommet.

Fredag ettermiddag bekreftet politiet at de to omkomne er de to som var savnet: Stian Johansen (født i 1993) og Mats Larsen (født i 1992), begge fra Hammerfest.

Seks overlevende ligger nå på Hammerfest sykehus for behandling.

Syv funnet i natt
Sju av de ni savnede på fjellet mellom Skaidi og Porsangerfjorden ble funnet i 02:15-tiden natt til fredag.

Den ene av de sju ble bekreftet omkommet da Sea King-helikopteret hentet dem, ifølge Hovedredningssentralen.

To av mennene ble funnet klokken 02:15 natt til fredag.

De fem andre ble funnet et kvarter senere. Tre av de syv var kvinner.

Politiet hadde fredag morgen en pressekonferanse i Hammerfest. Der ble navnet på den omkomne frigitt: Andreas Hermo Jensen (18) fra Hammerfest.

Senere ble også de to andre navnene frigitt.

Funnet omkommet
Det var klokken 09:35 fredag at to ble personer funnet omkommet på fjellet mellom Skaidi og Porsangerfjorden.

De ble funnet cirka 4 kilometer fra bebyggelsen ved Oterberget i Porsanger kommune.

Funnet ble gjort av et SeaKing-helikopter, og de to ble funnet utenfor politiets primærområde.

Fredag ettermiddag bekreftet politiet at de to omkomne er de to som var savnet: Stian Johansen (født i 1993) og Mats Larsen (født i 1992), begge fra Hammerfest.

Støttegruppe
Mange hadde fredag formiddag skrevet på 18-åringens profilside på Facebook, som for eksempel. "Hvil i fred, Andreas", "Hvil i fred kompis, du e savna", "Hvil i fred andreas ? du kommer alltid til og bli huska som go gutten !", "Det går ikke opp for mæ det her... Kan ikke tro at det e sant... Hvil i fred, Andreas ?".

Det ble torsdag kveld, før de savnede ble funnet, opprettet en gruppe kalt "Ni personer værfast på fjellet, KOM HJEM!".

Fredag formiddag deltok 3.000 personer i denne gruppa.

Også her var det mange kommentarer, som: "Helt ufattelig..Ord blir fattige..3 unge menneska:( Kondolerer familie og venner:( Hvil i fred!", "Dypeste medfølelse til familie, venner, bekjente og alle berørte av denne tragedien.", "Det her e så ufatteli trist, 3 unge gutta. Tre liv e gått tapt, og det e tre for mye... Kondolerer så mye til venna, famile og dem som e ramma av den her tragiske ulykka. Hvil i fred gutta ? :("

Venner av de tre døde skal fredag kveld ha en minnstund på Rådhusplassen.

- Vi kompissa og venner oppfordrer alle som har lyst og vise omtanke ovenfor venner og familie til de avdøde, og møte opp på minnestund på rådhusplassen i dag klokken 18.30. Ta med lys og tenne. Hvil i fred guttan våres, skriver en venn på Facebook.

- Har ikke sovet
Ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest har ikke sovet natt til fredag.

- Dette går sterkt inn på folk. Hammerfest er et lite samfunn hvor alle kjenner alle. Det er trykket stemning i byen, sier Jakobsen.

Mange har hatt ungdomshuset Bootleg som base natt til fredag, eller har vært oppe sammen med venner.

På pressekonferansen sa politiet at dette er en tragisk hendelse, men at det er gledelig at seks personer er funnet i live. Fredag morgen deltok 60 personer, skutere og beltevogner i letearbeidet.

For å overleve benyttet ungdommene skuterne sine i en egen halvsirkel, og bygde seg oopp snø rundt dette.

- Dette var godt tenkt og godt gjort, sa Terje Wikstrøm og Torbjørn Ås fra Vestfinnmark politidistrikt på pressekonferansen.

Se bilder fra leteaksjonen her.

- Byens unge er i dag i krise
Hammerfest kommune kom fredag med en pressemelding;

- Hammerfest har mistet tre av sine unge, og i den anledning ønsker Hammerfest kommune å informere om følgende:

* Ungdomshuset Bootleg er åpent for ungdom i dag fredag frem til kl 16.00, samt melllom kl 18.00-19.00. Personell fra kommunens kriseteam er tilstede. Media vil ikke ha adgang.

* Klokken 16.00-1800 er det åpen kirke i Hammerfest. Alle er velkommen.

* Lørdag kl 12.00-15.00 er ungdomshuset Bootleg åpent for ungdom. Personell fra kommunens kriseteam er tilstede.

- Hammerfest kommune oppfordrer foresatte til byens unge, både de som er i Hammerfest eller på vinterferie andre steder, om å vise særlig omsorg for våre unge. Det er ønskelig at foresatte som eventuelt ikke er i Hammerfest sørger for å ha nødvendig kontakt med sine barn, og sikre at de har noen rundt seg. Byens unge er i dag i krise, og det er ønskelig at media viser særlig aktsomhet i denne situasjonen. Vi ber om at dette respekteres, slik at de unge skjermes fra media i dag, opplyser kommunen.

Dette skjedde:

* Ni ungdommer dro torsdag ut på fem skutere fra Skaidi i Kvalsund kommune. De var ikke utstyrt for å oppholde seg på fjellet.

* Klokken 09.00 torsdag meldte en av de savnede til politiet at to i følget var kommet bort fra de andre. Været var ekstremt dårlig, og de savnede visste ikke hvor de befant seg.

* Etter kl. 10.00 torsdag lyktes det ikke politiet å komme i kontakt med de savnede. Etter kl. 12.00 var det heller ingen kontakt på sporing av telefonene.

* Politi, Røde Kors, Forsvaret, Sivilforsvaret og frivillige deltok med skutere og beltevogner i søket etter de savnede. Fredag morgen ble både et Sea King-helikopter og et Orion-fly satt inn i søket.

* 2 personer funnet ca 02.15 natt til fredag. Disse ble funnet ved Ytre Billefjordelva. De var da i god behold, men nedkjølt. Disse to kunne gi informasjon om hvor fem av de andre i følget befant seg. De to ble fløyet ned til Indre Billefjord av Sea-King, og fraktet videre i ambulanse til Hammerfest sykehus.

* Klokken 02.32 ble det meldt at fem andre funnet ved Tjolvvarre. En av disse ble bekreftet omkommet. Det var Andreas Jensen Hermo (18) fra Hammerfest. Han ble fraktet til helsesenteret i Lakselv. De fire andre ble fraktet med Sea King til Hammerfest. Tilstanden til de fire ble betegnet som god, med mindre nedkjøling.

* Klokken 09:35 gjorde et Sea King-helikopter funn av to omkomne cirka 4 kilometer fra bebyggelsen ved Oterberget i Porsanger kommune. De to var fredag formiddag i 10.00-tiden fortsatt ikke identifisert. De to ble funnet utenfor politiets primære søkeområde.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad her.

Reklame

Husker du disse to idiotene?