Her ble de drept

Foto: Hanne Olafsen/FOH

Bomben som drepte fire norske soldater på oppdrag hadde trykkutløsermekanisme.

01.07.10 14:45

Forsvaret er i gang med å kartlegge hendelsen der fire norske soldater søndag ble drept av en veibombe i Almar-distriktet nord i Afghanistan.

Rammet siste bil i kolonnen
Så langt er det klart at det var sju kjøretøyer i kolonnen og at de seks første hadde passert da veibomben detonerte.

Orlogskaptein Trond Bolle (41), løytnant Christian Lian (31), fenrik Simen Tokle (24) og kvartermester Andreas Eldjarn (21) døde på oppdrag for Norge og den internasjonale Isaf-styrken. De var en del av den norskledete stabiliseringsstyrken (PRT) i Meymaneh. De kjørte et pansret Iveco-kjøretøy da veibomben rammet dem klokka 17.20 lokal tid søndag.

- Bomben hadde en trykkutløsermekanisme. Den kunne like gjerne ha rammet et esel eller en sivil bil. Den kunne ha rammet en av de andre bilene. De rammer helt tilfeldig, sier major Eystein Kvarving til nordlys.no

Krateret etter bomben var tre meter i diameter og 80 centimeter dypt.

Skal trekke lærdom av hendelsen
En erfaringsgruppe ledet av oberst Steinar B. Hannestad kom til Afghanistan tirsdag og startet sitt arbeid. Gruppen skal kartlegge de faktiske forhold og undersøke hva som skjedde før, under og etter anslaget. I tillegg skal gruppen komme med forslag til tiltak for å redusere faren for å bli rammet av veibomber igjen.

- Hensikten er å se om vi kan trekke lærdom ut av noe av det som skjedde, for å kunne vurdere om det er rutiner eller andre forhold vi kan forbedre, sier Hannestad ifølge en melding fra Forsvarets operative hovedkvarter.

I gruppen på åtte personer har han med seg kompetanse på blant annet eksplosiver, veibomber, kjøretøy samt medisinsk ekspertise.

Forsvaret vil legge fram en ugradert versjon når den endelige rapporten foreligger.

Kistene med de falne soldatene tok torsdag morgen av fra flyplassen ved militærleiren i Mazar-i-Sharif. Det blir båremottak ved den militære flyplassen på Gardermoen ved 18-tiden. Seremonien er flyttet to timer på grunn av forsinket fly.

Les også: Kistene på vei til Norge

Søndagens angrep er det største tapet norske styrker har lidd i Afghanistan i en enkelthendelse. I alt er nå ni norske soldater drept i Afghanistan. Den norske styrken i Afghanistan utgjør nærmere 500 soldater.

Juni har vært en av de verste månedene når det gjelder tapstall for Nato siden de internasjonale styrkene rykket inn i Afghanistan for å bekjempe Taliban for ni år siden.

Var med under trefninger 2. mai
Tre av de drepte kom fra Kystjegerkommandoen, mens orlogskaptein Trond Bolle kom fra Marinejegerkommandoen. Han erstattet en av de som ble skadd da norske styrker ble angrepet av opprørere i Ghormach-distriktet 2. mai i år. Her ble flere norske soldater skadet, to av dem alvorlig. Eldjarn, Tokle og Lian var alle med under trefningene 2. mai som varte i seks timer.

Les også: Reddet av rask evakuering - om angrepet 2. mai

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag