Gå til sidens hovedinnhold

- Her ble en hel familie drept

- Han mishandlet kvinnene før han drepte dem, forteller tenåring som overlevde massakren.

En amerikansk soldat (38) drepte 16 sivile afghanere da han gjennomførte en massakre i landsbyen Alkozai i Kandahar natt til søndag. Ni av de drepte var barn.

Den amerikanske soldaten skal være en gift trebarnsfar.

Rafihullah (15), som overlevde massakren, har i en telefonsamtale med Afghanistans president Hamid Karzai skildret hendelsen.

- Rev av dem klærne
15-åringen sier at familien hans ble vekket opp og mishandlet før de ble skutt og drept.

Gutten ble selv skutt i beinet.

- Han kom inn i onkelen min sitt hjem, løp etter kvinnene og rev av dem klærne og fornærmet dem, sier gutten i telefonsamtalen med presidenten. Opptaket fra samtalen er videreformidlet til vestlige journalister, ifølge The Times.

- Han drepte onkelen min, han drepte vår tjener og drepte min bestemor. Han skjøt og drepte min onkels sønn og datter, fortsetter gutten.

Fordømmer massakren
President Karzai har mandag kommet med en offisiell uttalelse hvor han fordømmer massakren. Taliban har sverget hevn, mens afghanske lovgivere krever at amerikaneren blir stilt til ansvar for en afghansk domstol.

Vestlige, offisielle tjenestemenn sier imidlertid at det ikke er tale om at den amerikanske soldaten straffeforfølges i Afghanistan, ettersom internasjonale soldater er immune mot afghansk lov ut fra betingelser i FN-mandatet. Men USA lover å straffeforfølge mannen i hjemlandet.

Soldaten, som skal være en stabssersjant, forlot den amerikanske militærleiren i Kandahar klokken 03.00 natt til søndag. Han var utstyrt med nattkikkert, en rifle og en granatkaster.

Han stormet tre hjem. Elleve av de drepte var fra samme familie. Han skal også ha satt fyr på noen av likene.

Mentalt sammenbrudd
Etter massakren dro soldaten tilbake til leiren og overga seg selv. Diplomatisk kilder sier mannen led av et mentalt sammenbrudd. Han har tidligere tjenestegjort i Irak-krigen i tre omganger. Dette var hans første tur til Afghanistan.

I Afghanistan verserer det rykter om at det var mer enn én gjerningsmann som sto bak de horrible angrepene. Landsbybeboere skal angivelig ha hørt skyting fra flere hold samtidig. Ryktene vil ha det til at det var en gruppe med fulle soldater som sto bak massakren.

- Det er ikke mulig for én amerikansk soldat å forlate basen, drepe et antall mennesker langt unna, brenne likene, gå videre til et annet hus og drepe sivile der, og deretter gå to kilometer og ta seg inn i et annet hus, drepe sivile og brenne dem, sier parlamentsmedlem for Kandahar, Abdul Rahim Ayubi, ifølge The Times.

Kommentarer til denne saken