Her blir bøndene tatt med buksene nede

Foto: (Scanpix)

Bondelaget avviser kritisk doktorgrad. Sensor raser.

03.10.10 18:07

Etter at NA24 omtalte en ny doktorgrad om norsk jordbruk har det kommet sterke reaksjoner fra Norges Bondelag.

Forsker Ivar Gaaslands avhandling viser at hovedmålene med norsk landbrukspolitikk kan oppnås med en brøkdel av dagens subsidier. Han mener at dagens støttenivå på 20 milliarder kroner årlig kan reduseres til åtte milliarder - uten at det går ut over fellesgodene matvaresikkerhet og norsk kulturlandskap.

- Vi betaler cirka 20 milliarder kroner per år for å opprettholde det norske landbruket. Dette tallet er vel kjent, det som er overraskende er at landbruksstøtten kan reduseres med 60 prosent, eller 12 milliarder kroner, uten at det går ut over måloppnåelsen, sa Gaasland til NA24.

Les hele artikkelen her: Denne osten koster en milliard

Selv om det kan være enorme summer å spare imponerer ikke Gaaslands regnestykker bøndenes interesseorganisasjon.

Da Gaasland forsvarte sin doktorgrad 22. september hadde Norges Bondelag en representant til stede. Organisasjonssjef Lars Peter Taule i Hordaland Bondelag lot seg ikke imponere av avhandlingen.

I en artikkel på bondelagets nettsider skriver Taule at sensorene, eller opponentene, var sterkt kritisk til avhandlingen.

- Opponentene var helt tydelig lite fornøyd med dokumentasjonen som skulle gi grunnlag for de krasse påstandene om subsidiesløsing. Det ble stilt kritiske spørsmål til om Gaasland mener at det norske folk og Stortinget faktisk blir ført bak lyset, eller om det kan være mangler i modellen som ikke får fram samfunnsverdien av et oppegående landbruk, skriver Taule.

Teoretisk skrivebordesarbeid
Leder i Norsk Bondelag, Nils T. Bjørke, har heller ikke sansen for Gaaslands forskning.

- Jeg tar gjerne en diskusjon om hvordan vi kan gjøre norsk landbruk bedre, men ikke på det grunnlaget som Gaasland legger opp til. Det blir for lettvint. Forskerens betraktninger er teoretisk skrivebordsarbeid som ikke har rot i det virkelige liv, sier Bjørke til nationen.no.

Holdt mål faglig
NA24 har vært i kontakt med begge de utenlandske professorene som fungerte som sensorer (opponenter) under avhandlingen. De reagerer på Bondelagets kritikk.

- Bondelaget må ha totalt misforstått diskusjonen rundt Gaaslands avhandling. Det er helt galt å si at vi var kritiske. Avhandlingen holdt absolutt faglig mål og det er ikke tvil om at Gaasland fortjente doktorgraden. Bondelagets kommentar bærer preg av politisk slagside, sier den ene av de tre opponentene til NA24.

Den utenlandske professoren som foretrekker å være anonym raser over kritikken.

- Hadde ikke Gaaslands doktorgrad holdt mål hadde jeg aldri satt signaturen min på den. Jeg hadde heller gitt fra meg min plass i komiteen enn å signere, sier professoren.

Professor Gaute Torsvik ved Institutt for økonomi, Universitetet i Bergen, var også en av opponentene under Gaasland avhandling.

- Visst var det kritikk på disputasen, men det er jo en del av poenget med en disputas. Var det mer kritikk enn vanlig? Nei, jeg synes ikke det. Men det er klart at bondelaget, som har sterke interesser knyttet til de konklusjonene Gaasland representerer, legger vekt på at opponentene kritiserer både metode og data, sier Torsvik til NA24.

Har levert viktig forskning
Han medgir at en del av tallene Gaasland presenterer er usikre og avhengig av metodene og modellene som er brukt.

- Det er fullt mulig å være kritisk til noen av de valgene Gaasland har gjort, men slik er det stort sett med all forskning. Gaaslands avhandling og hans forsvar av avhandlinga ble godkjent og de to utenlandske opponentene, begge anerkjente jordbruksøkonomer, skrøt av at han hadde levert et viktig stykke anvendt økonomisk forskning, sier Torsvik.

Du kan høre bondelagsleder Nils T. Bjørke og Ivar Gaasland diskutere doktoravhandlingen på NRKs radioprogram Her og Nå. Lytt på opptaket av 16. september her:

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.