Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her blir de truffet av brannbomber

Foto: Skjermdump YouTube
Sist oppdatert:
- Blir det en kampsituasjon, så vil regimet vinne, sier ekspert om situasjonen i Kiev. Se video.

(Nettavisen): Den ukrainske opposisjonslederen Vitalij Klitsjko skal sammen med to andre opposisjonsledere møte president Viktor Janukovitsj til nye samtaler i løpet av torsdagen. Klitsjko ber om stans i sammenstøtene fram til møtet er ferdig klokken 19.00.

- Nå er det veldig spennende det som skal skje. Det er bebudet et møte mellom opposisjonen og Janukovitsj senere i dag, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, til Nettavisen.

Opposisjonen har gitt president Viktor Janukovitsj frist til torsdag med å komme med innrømmelser, ellers går aktivistene til nye angrep. Et av de viktigste kravene er at presidenten må oppheve en rekke nye, strenge lover som regulerer demonstrasjoner.

- Om det blir et kompromiss eller ikke, vet vi ikke. Det er vanskelig med et kompromiss fordi voldsnivået er så høyt, og dermed er sinnet større på begge sider. Jo mer voldsbruk, jo vanskeligere blir det å få til et kompromiss, sier Bukkvoll.

Angriper med brannbomber
Ukraina-eksperten sier at regimelederne som har beordret voldsbruken, frykter gjengjeldelse dersom de senere skulle miste maktposisjonen sin.

- Dermed maler de seg inn i et hjørne med denne voldsbruken, sier han.

Bilder og videoer fra Kiev viser at det ikke bare er regimet som tyr til vold, men at også demonstranter utøver vold mot opprørspolitiet. En video, hvor autentisiteten til innholdet ennå ikke er verifisert, viser tilsynelatende at flere politimenn blir truffet av en brannbombe eller såkalt molotovcocktail.

Videoen viser også tilsynelatende radikale elementer blant demonstrantene som klargjør brannbomber.

Frykter blodbad
Onsdag og natt til torsdag var det voldsomme sammenstøt, og over 50.000 regimekritiske demonstranter protesterte mot myndighetene og mot at fem meddemonstranter var blitt drept.

- Hva kan bli utfallet om Janukovitsj ikke innfrir kravene til opposisjonen, Bukkvoll?

- Jeg kvier meg for å bruke blodbad, men det kan bli en veldig voldsom situasjon. Blir det en kampsituasjon, så vil regimet vinne fordi de har mye mer maktmidler å ta av. Vi snakker om enda flere drepte og skadde enn nå, og Ukraina kan være forandret for ganske lang tid.

- Jeg har jo sett at enkelte opposisjonsledere har antydet at man bør gå under bakken og bekjempe regimet på det viset. Det er ikke bra, sier Bukkvoll.

- Hva innebærer det?

- Da kan man tenke seg mindre grupper som setter inn voldelige støtt mot regimet. Det er ikke utenkelig når voldsbruken har nådd så langt som det har nå, sier han.

- Hvis det blir sånn, så er det slutt på alt som heter EU-integrering. Da nærmer man seg Hviterusslands situasjon, som er et land som er knyttet til Moskva – ikke fordi man ønsker det, men fordi Moskva er de eneste som er av betydning, som vil ta i et sånt regime, sier Bukkvoll.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ny revolusjon?
Ikke siden oransjerevolusjonen for ti år siden har situasjonen vært like anspent i Ukraina, og mange spør seg nå om en ny revolusjon er på gang. Men omveltningen i 2004 var fredelig, og ikke en eneste vindusrute ble knust, blir det sagt.

- Hva er grunnen til at oransjerevolusjonen gikk så fredelig for seg, mens voldsbruken er såpass betydelig ti år etter, Bukkvoll?

- Det er nok flere ting her. For det første har det kommet fram i ettertid at vi var mye nærmere voldsbruk enn det man visste da. Det er klare indikasjoner på at Janukovitsj var rede til å bruke vold under oransjerevolusjonen, men daværende president Leonid Kutsjma sa nei til voldsbruk. Det sier litt om det som skjer i dag, sier Bukkvoll.

- Oransjerevolusjonen var initiert og ledet i stor grad av den organiserte opposisjonen. Det var planlagt og styrt. Det som skjer nå, er mye mer grasrotstyrt. Det har vokst nedenfra og opp. Opposisjonen har ikke samme grad av kontroll som da. Da er det større sjanse for at også radikale elementer innenfor opposisjonen tyr til vold, sier Bukkvoll.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Med ryggen til Europa
Demonstrasjonene mot Janukovitsj har pågått siden november, da presidenten overraskende sa nei til en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU og i stedet vendte seg mot Russland. Men etter hvert har de utviklet seg til en kamp mot korrupsjon og mot en stat som aktivistene omtaler som «lovløs» – nettopp på grunn av de nye lovene som er innført.

- Det som er viktig, er at de som demonstrerer ute i gatene i Kiev er lei av korrupsjon og vanstyre. De er lei av å ha en politisk ledelse som ikke klarer å bedre landets økonomi, samtidig som den beriker seg selv, avslutter Bukkvoll.

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere