*Nettavisen* Nyheter.

Her blir den 17 år gamle gutten hengt

Foto: Iran Human Rights

Han gråt høyt, ropte på sin mor og ba om tilgivelse da bøddelen la løkken over halsen.

22.09.11 09:39

17 år gamle Alireza Mollasoltani ble henrettet ved henging midt i gaten i Karaj utenfor Irans hovedstad Teheran onsdag morgen.

- Journalister som var til stede under henrettelsen, sier han var veldig preget og kunne knapt stå på egne bein. Han gråt høyt, ropte på sin mor og ba om tilgivelse, sier talsmann i Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Brudd på FNs barnekonvensjon
Henrettelser av mindreårige er et klart brudd på FNs barnekonvensjon. Iran gjennomfører regelmessige henrettelser av mindreårige, til tross for at de har ratifisert konvensjonen.

Henrettelsen av den mindreårige gutten skjer samtidig som at Irans president Mahmoud Ahmadinejad er i New York for å delta på FNs generalforsamling.

- Det er forskrekkelig at Irans president er i FN og får lov til å tale, mens en mindreårige blir hengt midt i en gate utenfor hovedstaden Teheran. Dette bryter med FNs barnekonvensjon, og likevel skjer det ingenting, sier Amiry-Moghaddam.

- Nå er det en anledning til at FN kan komme med en reaksjon, særlig nå som presidenten er der.

Drepte mester i vektløfting
Alireza ble dømt til døden for å ha knivdrept Rohollah Dadashi, som er iransk mester i vektløfting, i Karaj 16. juli i år. Dødsdommen ble effektuert samme sted som åstedet for drapet.

- Vi i Iran Human Rights støtter ikke at personer begår forbrytelser, men per definisjon så er han et barn. Han gråter og roper på sin mor, og ingenting skjer, sier Amiry-Moghaddam.

En representant for den iranske domstolen var til stede under henrettelsen. Ali Rezwanmanesh påsto at 17 år gamle Alireza ikke var noen mindreårig.

- Alireza var ingen mindreårig, ifølge Sharia, fordi Sharia forholder seg til månekalenderen, hvor årene er kortere, sa han til iranske nyhetsbyråer, ifølge Iran Human Rights.

- Det er helt latterlig. Det er ingen som regner i månekalender i Iran, men når de skal henge folk, så viser de til månekalenderen, sier Amiry-Moghaddam.

Amiry-Moghaddam berømmer Norsk UD som var den eneste regjeringen som protesterte mot den planlagte henrettelsen dagen før den ble gjennomført.

- Det er sterkt beklagelig at det kan se ut som om Iran nå planlegger å gjennomføre henrettelse av den 17 år gamle Alireza Molalhasani i morgen, sa statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet i en uttalelse tirsdag.

Støre fordømmer henrettelsen
Utenriksdepartementet har onsdag møtt den iranske ambassaden i Oslo og uttrykt Norges fordømmelse av at Iran ikke etterlever sine internasjonale forpliktelser etter FNs barnekonvensjon og FNs internasjonale konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

Disse konvensjonene forbyr henrettelse av mindreårige og personer som var mindreårige da den straffbare handlingen fant sted.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer onsdagens henrettelse.

- Det er sterkt beklagelig at Iran til tross for sterke internasjonale reaksjoner i dag i en offentlig seremoni henrettet den mindreårige fangen Alireza Mollasoltani, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

- President Ahmadinejad har selv sagt at Iran ikke henretter mindreårige, og det er svært urovekkende at iranske myndigheter nå ser ut til å fravike denne linjen, sier Støre.

70 henrettelser på tre uker
Iran Human Rights hevder det har vært opp mot 70 henrettelser i Iran i løpet av de tre siste ukene. Talsmannen sier henrettelsesbølgen skyldes blant annet manglende press fra verdenssamfunnet.

- For bare to-tre år siden så ville regimet ha benektet at personen var så ung, og sannsynligvis ventet flere år til henrettelsen. Men nå gjør de det helt åpent med en offentlig henging. Presset har vært mindre fra verdenssamfunnet generelt den siste tiden. Hvis du sammenligner med 2008, så er situasjonen langt verre nå, men presset mot regimet er mindre, sier Amiry-Moghaddam.

Kommentar: Dødsstraff er barbarisk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.