*Nettavisen* Nyheter.

Her blir det flom til helgen

Foto: NVE

Norges vassdrags- og energidirektorat er ute og advarer.

14.01.11 07:55

Bor du i Vest-Agder, Rogaland, Hordaland eller Sogn og Fjordane?

Da har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) en advarsel til deg.

Det er varslet mildt vær og lokalt mye nedbør lørdag og søndag. Dette kan føre til lokale oversvømmelser på grunn av tele i bakken og tette avløpsveier som følge av is og snø, lyder meldingen.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider her

I perioden fra lørdag til mandag ventes det ifølge NVE lokalt mye nedbør i området fra Vest-Agder til Sogn og Fjordane. Nedbøren ventes å komme som regn i ytre og lavereliggende områder. Sammen med snøsmelting kan dette gi raskt økende vannføring i bekker og mindre vassdrag.

NVE forklarer at tidlig kulde kombinert med lite snø har ført til dypere tele i bakken enn vanlig. Regn i kombinasjon med snøsmelting vil føre til overflateavrenning mange steder. Det er fare for lokale oversvømmelser som følge av tele i bakken og is og snø som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier. I enkelte vassdrag kan såkalt isoppstuving eller isgang medføre lokale oversvømmelser.

NVE oppfordrer folk til å sørge for at avløpsveier holdes åpne og fri for is og snø.

NVE poengterer at det er usikkerhet knyttet til både nedbørmengdene og temperatur. I indre og høyereliggende områder er det derfor usikkert om nedbøren kommer som regn eller snø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.