*Nettavisen* Nyheter.

Her blir det flom

Regn med høy vannføring og flom i de store vassdragene i Sogn- og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder i helgen.

24.10.08 20:12

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler raskt økende vannføring og flom i de fleste vassdrag i Sogn- og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder i løpet av helgen. Det er allerede stor vannføring i alle vassdrag i fylkene. Regnet, noen steder sammen med snøsmelting, ventes å føre til raskt økende vannføring og flom i de fleste vassdrag. Flommen ventes å nå sitt høyeste nivå i løpet av søndag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NVE

Les mer på NVEs nettsider

- Det er ventet mye nedbør i Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder lørdag og natt til søndag. Hordaland og Rogaland vil få mest nedbør. Over cirka 1200 meter over havet ventes nedbøren å falle som snø, melder NVE.

Ny omgang med nedbør lørdag
Storm Weather Center bekrefter dette. Lørdag kveld venter de en ny omgang med mye nedbør på Vestlandet. Kraftig vind blir det også. Et nytt stormsenter er på vei. De som ikke blir berørt er de to nordligste fylkene og Østlandet.

Fra mandag blir varm, vindfull og våt luft erstattet med kald nordavind.

- Fra nord til og med Vestlandet kan vi få snøen godt ned i fjellene. Temperaturene synker betydelig i hele landet og vi får en smak av vinter. Denne kalde perioden ser ut til å vare hele neste uke, opplyser Eli Kari Gjengedal i Storm Weather Center overfor Nettavisen.

Allerede stor vannføring
Fredag er det ifølge NVE allerede stor vannføring i alle vassdrag i de fire flomutsatte fylkene. Av de større vassdragene er det særlig Vossovassdraget som er utsatt.

Og meldingene om at vannet skaper problemer strømmet på allerede fra natt til fredag:

I Flekkefjord sentrum i Vest-Agder var det oversvømmelser flere steder, skriver fvn.no.

- Vi har mer eller mindre vært ute hele natta. Jeg vil anslå at vi har hatt minst ti oppdrag i sentrum og omliggende boligfelt på grunn av oversvømmelser, sier brannkonstabel Vidar Johannessen i Flekkefjord brannvesen til avisa.

I Eigersund kommune i Rogaland strømmet vannet inn i Spar-butikken og Lundeåne bo- og servicesenter fredag formiddag, skriver Dalane Tidende på nett.

NVE understreker at store nedbørmengder kan medføre økt fare for skred, spesielt langs bekker og elveløp med stor vannføring.

105 millimeter
Uværet som natt til fredag beveget seg over Vestlandet og fortsatte nordover ga fra seg store store nedbørsmengder fra Agder til Stad. Aller mest fikk områdene litt inn fra kysten på Vestlandet, opplyser meteorolog Frode Korneliussen ved Storm Weather Center til TV 2 Nyhetene. På Kvamskogen i Hardanger kom det 105 mm det siste døgnet, mens Eik i Rogaland fikk 91 mm. I Bergen falt det 74 mm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.