RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her blir dyrene flådd levende

Foto: fotograbb/Swiss Animal Protection
Sist oppdatert:
Pelsen blir trolig brukt i falske Uggs.

En rystende video har dukket opp på internett som viser mårhund som blir flådd levende.

Pelsen blir trolig brukt til å lage kopier av de australske støvlene Uggs, som er laget av australsk fåreskinn, hevder dyrevernsaktivister.

Videoen viser en mårhund som blir presset ned i bakken med en støvel. Deretter blir mårhunden flådd levende. Dyret viser tydelige tegn på at den fortsatt er i live selv etter å ha blitt flådd.

Flådd mårhund løfter hodet
Videoen viser blant annet en flådd mårhund som løfter hodet opp og stirrer inn i kameraet.

- Det har vært mange avsløringer og bilder som har dukket opp med jevne mellomrom av dyr som blir flådd levende av kinesiske oppdrettere. Det er en kjensgjerning at pels fra Kina ikke er et etisk produkt, sier informasjonsansvarlig ved Dyrevernalliansen, Live Kleveland, til Nettavisen.

Ekte Uggs, som produseres i Australia, koster gjerne et par tusen kroner, mens den falske versjonen kan en få for en brøkdel av prisen. Dyrevernorganisasjoner hevder de har avdekket at andre selskaper i Australia produserer Uggs-kopier med mårhundpels fra Kina, og merker fottøyet med australsk fåreskinn, skriver Daily Mail.

- Må være på vakt
Dyrevernalliansens i Norge er ikke kjent med koblingen mellom Uggs-kopiene og pelsdyrnæringen i Kina, men fraråder likevel forbrukerne mot å gå til innkjøp av falske pelsprodukter.

- Vi vet at det selges kopier av mange forskjellige typer merkevarer, og når disse har pels skal man være enda mer på vakt. Når det gjelder merkevarer så kan man sjekke Dyrevernalliansens liste over etisk mote. Den ligger på nett og ligger lett synlig på våre Facebook-sider, sier Kleveland.

- Men det er klart at hvis du kjøper en kopi har du ingen garantier om hvor den kommer fra. Da kan det være ekte pels som er farget og behandlet slik at forbruker tror det er falsk pels og ikke reagerer på det, sier Kleveland.

Mange Uggs-kopier
Ugg Australia sier det finnes minst 40 falske produkter som er rene kopier av den originale utgaven.

- Så vidt jeg kan se så er det mange av støvlene som ikke blir produsert i Australia. Likevel er de merket med ord som «Australia» og «ugg». Vi har opplevd at selskaper fjerner merkene hvor det står «Made in China» og bytter det ut med «Made in Australia», sier Lena McDonald fra Ugg Australia, skriver Daily Mail.

Sakte og smertefull død
Videoen har skapt sterke reaksjoner hos dyrevernorganisasjoner i Storbritannia, som frykter at pels fra kinesiske mårhundoppdrettere allerede kan være på det britiske markedet.

- Jeg har arbeidet med dyrevern i mer enn et tiår og har aldri sett en video som har sjokkert så mye, sier Wendy Higgins ved den britiske dyrevernorganisasjonen Humane Society International.

- Det er ikke bare drepingen av disse dyrene som er horribelt, men også det faktumet at de må lide en så sakte og smertefull død, sier hun til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere