Her blir gründere fast ansatt

Foto: PåDrag (Nettavisen)

Det høres ut som en selvmotsigelse - å ansette gründere - men Katarina Lerkendal gir gründere rettigheter de tidligere bare kunne drømme om.

11.09.11 21:46

Høsten 2010 fikk PåDrag sin første ansatt - eller «pådriver» - som de kaller gründerne som blir ansatt i bedriften.

I dag er det 16 gründere i stallen. Personer i ulike yrkesgrupper spredt over hele landet som forsøker å skape et levebrød av en god idé.

Problemet for mange gründere er at sikkerhetsnettet for denne gruppen er svært dårlig.

Sykelønn, arbeidsledighetstrygd, fødselspermisjon og andre rettigheter som vanlige lønnsmottakere tar som en selvfølge, er en luksus som svært mange selvstendig næringsdrivende i Norge ikke har. I tillegg er det mange som sliter med mye papirarbeid og høye kostnader forbundet med å drive egen bedrift.

Trygghet
Gjennom PåDrag får de et regnskapskontor som passer økonomien og tar seg av papirarbeidet, og en arbeidsgiver som gir dem trygghet, samtidig som de kan bruke ressursene til å utvikle gründerideen.

- Flere og flere vil ha den tryggheten og kunne si at de er ansatt et sted. Vi sørger for at de betaler skatt, at arbeidsgiveravgiften blir betalt, at de får satt av feriepenger, er forsikret og så videre. De ansatte hos oss har behov for at noen holder orden slik at de kan gjør det de er gode på - å produsere, levere og ha kundekontakt. Vi fakturerer og krever inn, betaler lønn og sørger for at de ansatte får tilgang på mentorer og kolleger. De er ikke lenger alene og kan utvikle seg, sier gründernes sjef Katarina Lerkendal til Nettavisen.

- Nedkjørt
Lerkendal kontaktet Nettavisen etter å ha lest artikkelen om økonom Agnes Bergo som fortalte hvordan norske gründere har svært lite rettigheter, og hvordan de blir sett på som tyver og kjeltringer. Ordet «svindler» sto faktisk under ordet «gründer» i ordboka fram til 1986.

Les egen sak: - Gründere blir sett på som tyver og kjeltringer

- Dessverre så er jeg enig i det som framkommer. Da vi etablerte PåDrag AS i fjor presenterte vi tanken for flere. Innovasjon Norge, kommunen og revisorer var positive. Til og med skattevesenet var positiv til denne typen virksomhet, nettopp fordi de dessverre ser mye elendighet som kunne vært unngått. Revisoren vår kan også fortelle at de møter folk som er totalt nedkjørt og ødelagt på grunn av det offentliges pågang, sier gründernes sjef Katarina Lerkendal til Nettavisen.

Vanskelige regler
Hun synes det er trist at ikke Norge legger bedre til rette for de menneskene som ønsker å skape verdier i Norge.

- Det er urettferdig at vi som ikke belaster systemet ikke skal få litt mindre trykk - lavere skatt eller ikke arbeidsgiveravgift. Vi er heller nesten aldri syke for da tjener vi jo ikke noe penger. I stat og kommune ser vi derimot at den prosenten er nokså høy, sier hun.

Lerkendal opplever også at systemet er vanskelig for de menneskene som i dag er sykemeldt eller arbeidsledige, men som ønsker å starte egen bedrift.

- Vi har flere som kontakter oss som i dag er arbeidsledige eller trygdede, og som ønsker å starte egen bedrift men som ikke tør fordi de da mister utbetalinger fra NAV, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.