Her blir han funnet i live etter fire dager i ruinene

Foto: (NHK/SkyNews)

Midt oppi all tragedien og kaoset som hersker i Japan, kommer det også noen få lysglimt.

15.03.11 15:32

Japan er rammet av katastrofer på flere kanter. Jordskjelvet og tsunamien har trolig krevd over 10.000 menneskeliv, og nå frykter japanerne store radioaktive utslipp ved kjernekraftverket Fukushima, som fikk sine sikkerhetssystemer ødelagt i tsunamien.

Men oppi all tragedien og kaoset som hersker i Japan, kommer det også noen få lysglimt.

I landsbyen Ishinomaki har en fortvilet far blitt gjenforent med sin fire måneder gamle datter.

Hørte babygråt fra ruinene
Det var soldater som hørte babygråt fra ruinene da de søkte gjennom tsunamiens herjinger. Redningsmannskapene fikk ryddet unna plank og annet skrot og fikk se den lille jenta åpenbare seg. Hun omtales av redningsmannskapene som et lite mirakel.

Den lille jenta hadde blitt skylt av gårde og atskilt fra sine foreldre da den dødelige kjempebølgen traff familiens hjem sist fredag.

I hele tre dager trodde foreldrene at jenta var død. Men babyjenta ble funnet i god behold mandag, og gjenforent med sin far.

- Funnet av den lille jenta har gitt oss en ny giv i letingen. Vi kommer til å lytte, se og grave enda grunndiger etter dette, sier en offisiell tjenestemann, ifølge Daily Mail.

2000 lik skylt opp på land
Letemannskaper har vært vitne til horrible syn i søken etter overlevende. Langs kysten i distriktet Miyagi ble det funnet minst 2000 lik som var skylt opp fra havet.

Fem dager etter at jordskjelvet inntraff med en styrke på 9,0 utenfor den japanske kysten, fortsetter leteaksjonen med uforminsket kraft.

Tirsdag formiddag norsk tid har letemannskaper klart å finne en 70 år gammel kvinne.

Det siste offisielle tallet på omkomne er oppjustert til 2400, melder BBC. Men ifølge en rekke anslag fryktes det at tallet vil overstige 10.000.

Nasjonal unntakstilstand
Flere tusen mennesker er fortsatt savnet, flere landsbyer er isolert og 500.000 mennesker har blitt hjemløse.

- Det er rett og slett en nasjonal unntakstilstand i Japan. Det er ubeskrivelige forhold der nå. Det er også sånn at det er områder som er isolerte hvor det fortsatt ikke er kommet nødhjelp. Vi ser at japanske myndigheter ber om internasjonal assistanse på grunn av alvoret i situasjonen, sa generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen mandag.

- Det er nå 600.000 mennesker som har måttet forlate hjemmene sine. De trenger midlertidige bosteder, tepper, vann og mat. Situasjonen er veldig uoversiktlig, og antall på omkomne stiger jo raskt, sa Brende.

Giverglede blant nordmenn
Katastrofen i Japan har generert giverglede blant nordmenn. Røde Kors melder tirsdag at de har samlet inn over en million kroner til de tsumani- og jordskjelvrammede i Japan. Samtidig strømmer meldingene om nye innsamlingsinitiativer inn.

- Mange har mistet sine nærmeste og alt de eier i katastrofen. Nødhjelpen vil kreve mye, gjenoppbyggingen vil ta tid, og oppbyggingen av ny katastrofeberedskap vil kreve mye ressurser. Ofrene trenger hjelp nå, sier president i Røde Kors, Sven Mollekleiv, i en uttalelse.

Røde Kors har opprettet givertelefon, sms og kontonummer hvor man kan bidra med hjelp til ofrene.

- Vi ser at denne katastrofen gjør et sterkt inntrykk, og folk ønsker å bidra både til nødhjelpen og til gjenoppbyggingen, fortsetter Mollekleiv.

Ønsker du å støtte arbeider Røde Kors gjør:

* Givernummer 820 44000

* Sms «hjelp» til 2090 eller «RK hjelp» til 1990

* Kontonummer 8200 06 10190

Se video her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.