*Nettavisen* Nyheter.

Her blir han meid ned av et pansret kjøretøy

Foto: IPFFI

FNs generalsekretær, som er i Oslo, blir nå bedt om å avverge en ny massakre.

10.10.11 21:31

3400 iranske politiske flyktninger har søkt tilflukt i flyktningleiren Camp Ashraf i Irak. To ganger har det irakiske militæret gått til angrep mot flyktningleiren og drept forsvarsløse mennesker. Angrepene har skjedd på ordre fra den iranske statsministeren Nuri Maliki og på befaling av det iranske regimet.

36 mennesker ble drept under massakren 8. april i år, mens elleve mennesker ble drept i en tilsvarende massakre i 2009. Nå ber norske politikere og iranske aktivister FNs generalsekretær, som er på Norges-besøk, om å engasjere seg personlig i saken.

- I forbindelse med Ban Ki-moons besøk i Norge, så arrangerer vi en demonstrasjon utenfor Stortinget i dag, sier talsmann for Iranske Politiske Fanger for Fritt Iran, Kamal Khoshnood, til Nettavisen.

- Ban Ki-moon må gripe inn
- Vi ber om at Ban Ki-moon skal gripe inn personlig og forhindre en nærliggende, menneskelig katastrofe, som vi opplevde 8. april, 2011. Da gikk de irakiske militærstyrkene inn med tunge våpen og pansrede kjøretøy mot leiren som huser 3400 iranske politiske flyktninger. De har allerede i år drept 36 forsvarsløse flyktninger og skadet mer enn 500 av dem, sier Khoshnood til Nettavisen.

Khoshnood forteller at irakiske myndigheter har beordret militæret til å stenge flyktningleiren innen utgangen av 2011. Khoshnood frykter at dette vil føre til en ny massakre. Framtiden til flyktningene er dermed uavklart, og i verste fall kan de bli tvangsreturnert til Iran.

Stortingsrepresentant Morten Høglund skal også forsøke å ta opp situasjonen rundt Camp Ashraf med FNs generalsekretær mandag ettermiddag.

- Jeg skal forhåpentlig ta opp dette spørsmålet med Ban Ki-moon senere i dag når han besøker Stortinget. Og jeg har tatt det opp med ham før, sier Frps utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, til Nettavisen.

USA garanterte for sikkerheten
Iranerne fikk tillatelse til å oppholde seg i Camp Ashraf av avdøde Saddam Hussein. Da amerikanerne invaderte Irak i 2003, garanterte USA etter hvert for sikkerheten til innbyggerne i flyktningleiren. Men i 2009 ble sikkerhetskontrollen overført fra amerikanske styrker til irakiske styrker.

Dette endte i en katastrofe i juli måned samme år. Da ble elleve mennesker drept da irakiske styrker gikk til angrep på leiren. Katastrofen gjentok seg i april i år med et utfall på 36 drepte.

Høglund sier det haster med å sørge for internasjonal hjelp til flyktningene.

- Det kritiske er jo at amerikanerne i løpet av året trekker seg helt ut. De har vært en garantist for sikkerheten til disse personene. Det har vært to grove episoder med voldshandlinger hvor mennesker har mistet livet som følge av irakisk aggresjon. Det vi har vært redde for er en gjentakelse av det, sier Høglund.

Beboerne i Ashraf er i prinsippet beskyttet under den fjerde Genève-konvensjonen og folkeretten. Nå håper beboerne på å få anerkjent status som politiske flyktninger.

- De har søkt om å få flyktningestatus i FNs flyktningekommissær i Genève, og søknadene er nå til behandling. Jeg er i god dialog med Utenriksdepartementet om disse tingene, sier Høglund.

- FN må sørge for sikkerhet
Høglund har også drøftet situasjonen med amerikanske myndigheter og den irakiske utenriksministeren.

- Hva kan Ban Ki-moon gjøre?

- Det er to forhold her. Nå ligger søknadene til behandling hos FNs flyktningekommissær. Han kan sørge for en rask og effektiv behandling, sier Høglund.

- Vi ser at 2011 er i ferd med å løpe ut. Han må sørge for at det blir tatt noen skritt i forhold til sikkerheten, at man etablerer en sikkerhet som er uavhengig av irakisk politi og militæret under behandlingsprosessen, og forhindrer et sikkerhetsvakuum som følge av den amerikanske tilbaketrekningen, sier Høglund.

Begge massakrene i 2009 og 2011 er godt dokumentert med filmopptak. Begge videoene viser at irakiske styrker bevisst kjører ned flyktninger med pansrede kjøretøy, og går til angrep på de forsvarsløse flyktningene med slagvåpen og skarpe skudd.

- Vi må forhindre en ny massakre
Tidligere stortingsrepresentant Lars Rise (KrF) har også forfattet et brev til Ban Ki-moon hvor han ber generalsekretæren om å hjelpe beboerne i Ashraf.

- Du er godt kjent med at irakiske styrker hittil har gjennomført to tragiske massakrer i denne leiren, noe som har resultert i drapene på totalt 47 mennesker og over tusen skadde. Alle bevisene tyder på at de forbereder fremtidige drapsaksjoner, så vi må forhindre en ny massakre med alle nødvendige midler og ressurser, skriver Lars Rise i et brev til Ban Ki-moon på vegne Friends of a Free Iran – Norway.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.