*Nettavisen* Nyheter.

Her blir Hanne Kristin slankeoperert. Hun gikk ned 60 kilo, men advarer andre mot å gjøre det samme

KLAR FOR OPERASJON: I 2009 fikk Hanne Kristin Ollila innvilget slankeoperasjon. – Faren mente dette var en lettvint løsning. I dag må jeg nesten si meg helt enig med ham, sier Hanne, som har startet en facebookprofil for folk som sliter etter denne typen operasjon. Foto: Tom Melby

– Jeg måtte si opp jobben og har hatt noen ganske tøffe år siden operasjonen.

14.07.15 09:20

Avisa Nordland: Hanne Kristin Ollila, tidligere Olsen, gikk ned 60 kilo etter slankeoperasjonen. Men hun opplevde medaljens bakside etter inngrepet.

Og hun har også opprettet en facebookprofil som heter akkurat det: Medaljens bakside. Profilen har 150 medlemmer. Og mange har uttrykt stor takknemlighet for å ha et forum der de kan snakke med likesinnede.

- For min del startet det med at jeg ble gravid et par år etter slankeoperasjonen, og under graviditeten fikk jeg tarmslyng, forklarer Hanne.

Legene hadde opplyst at alle slankeopererte har større risiko for tarmslyng enn befolkningen for øvrig. Og blir man gravid øker faren ytterligere.

– Tarmslyngen førte til at jeg i ettertid fikk store plager, blant annet med diaré, sier Hanne.

Kronisk diaré

Hun ble operert for brokk et halvt år etter fødselen i 2012, for å se om det kunne hjelpe på den kroniske diareen.

– Det gjorde det ikke, sier Hanne, og tilføyer at hun måtte si opp sin nye jobb som verditransportør i Nokas på grunn av disse plagene.

Hanne Kristin Ollila er opprinnelig fra Kirkenes, men bodde i Bodø i 15 år. Nå har hun flyttet tilbake til Kirkenes og giftet seg der.

Da hun i 2009 fikk innvilget slankeoperasjon på Nordlandssykehuset var hun over seg av glede.

Lettvint

– Jeg hadde slitt med vekta i årevis og klarte ikke å gå ned. Faren min var ikke like fornøyd, og mente operasjon var en enkel løsning.

Den gang ble jeg rasende over kommentaren. I dag ser jeg at han kanskje hadde litt rett, sier hun.

Ikke fordi hun direkte angrer på inngrepet, men hun kunne kanskje bli motivert til bedre kosthold og trening.

– Men det er jo vanskelig å si. Det kan høres lett ut å slanke seg, men det er det med å holde vekta. Det er ikke noe problem for meg nå ..., jeg har en magesekk som er så liten at det ikke er plass til å spise på mye. Dermed holder jeg vekta. Jeg vet ikke om jeg hadde klart det på «naturmetoden», sier hun.

I jobb

I dag jobber Hanne på en Joker-butikk i Kirkenes.

– Det eneste som hjelper mot diareen er å gå på smertestillende tabletter. Det er ingen ideell løsning, men det eneste som hjelper, sier hun.

Hanne forteller at mange av medlemmene på Facebook-gruppa forteller at de er blitt arbeidsuføre og daglig sliter med store plager etter slankeoperasjonen.

– Det er stadig flere som tar slike operasjoner, og legene vet fortsatt lite om langtidsvirkningene, selv om oppfølgingen er god de ti første årene, advarer Hanne. I fjor ble 3000 personer fedmeoperert her i landet.

– Mange sliter med næringsopptaket.

Selv har jeg fått kronisk jernmangel og må en gang i året til sykehus for å få påfyll, sier Hanne.

Spesialist

Ronald Mårvik er spesialist i gastroenterologisk kirurgi og avdelingsoverlege ved Nasjonalt Senter for Avansert Laparoskopisk Kirurgi ved St. Olavs Hospital. Han forteller at «gastric bypass», operasjonen Ollila tok, utgjør halvparten av alle slankeoperasjoner i dag.

Benskjørhet

– En ulempe med bypass er at alle som får gjennomført denne operasjonen må ha vitaminer, kalk og injeksjoner av B12 resten av livet. Vi ser at etter 10 år er det bare 20 prosent som fortsetter å ta disse vitaminene, og det kan føre til komplikasjoner som benskjørhet, sier han til avisa Nordlys.

Tarmslyng

Omtrent fem til åtte prosent må reopereres etter en fedmeoperasjon, og da skyldes det oftest tarmslyng.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

FJERNET MAGESKINN: Slankingen hadde ført til mye løst skinn, og Hanne fikk fjernet ett kilo skinn bare på magen. Foto: Helge Grønmo

– Tarmslyngen kommer av at man går fort ned i vekt, og det er jo noe de aller fleste gjør etter en slankeoperasjon. I tillegg er det større sjanse for å få tarmslyng om man er gravid, sier Mårvik.

– Vi ser at det er enkelte komplikasjoner, som blodpropp og lungeproblemer, som først og fremst rammer røykere.

Men det er ikke forbundet stor dødelighet til en fedmeoperasjon.

– Tidligere så vi at én av 200 døde under operasjonen. I dag er tallet lavere.

Les flere saker fra Avisa Nordland her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.