RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her blir Hiromitsu Shinkawa (60) reddet

Foto: Ap
Sist oppdatert:
Brukte hustaket sitt som flåte i tre døgn.

Den 60 år gamle mannen fra byen Minamisoma ble funnet flytende i havet om lag 15 kilomenter utenfor Fukushimadistriktet søndag. Mannen brukte sitt eget hustak som flåte, melder nyhetsbyrået, melder Kyodo News.

Han var bevisst og i god form da han ble funnet av den japanske marinen.

Vinket
Han vinket til redningsmennene med et rødt flagg som han selv hadde laget. Da redningsmannskapene kom bort til han, fikk de reddet han opp i båten. Deretter ble han sendt til sykehus i helikopter.

Mannen skal ha seilt rundt på hustaket sitt de siste tre døgnene etter at huset hans ble ødelagt av tsunamien. Kun taket var igjen.

- Jeg reddet meg selv ved å holde i taket, men konen min ble feid bort, fortalte han redningsmannskapene.

Ikke lagt merke til
Flere helikoptre og båter har vært i nærheten av han, men ingen så mannen før han ble reddet av den japanske marinen.

- Ingen helikoptre eller båter som kom i nærheten av meg la merke til meg. Jeg trodde i dag var den siste dagen av mitt liv, skal han ha fortalt redningsmennene sine.

En marineoffiser sier at han hadde flaks som ble funnet.

- Han er veldig heldig. Det har vært fint vær og stabile bølger, sier han.

Bistand
Japan har blitt tilbudt bistand av 69 nasjoner i tillegg til flere internasjonale organisasjoner. Søndag har amerikanske, kinesiske, tyske og sveitiske redningsmannskaper kommet til Tokyo for å bistå i arbeidet med å finne overlevende jordskjelvofre. Det tyske redningsteamet hadde med 15 tonn utstyr samt tre søkehunder. Lørdag kom team fra Sør-Korea og Storbritannia til landet for å bistå.

Hjelp fra Røde Kors
Mandag reiser nødhjelpssjef i Røde Kors Norge, Tørris Jæger til Japan.

Han er en del av en internasjonal gruppe med eksperter fra Røde Kors. Hans jobb i Japan vil blant annet bli å følge de nå 86 nødhjelpsteamene fra japansk Røde Kors, som nå er satt inn i katastrofeområdene i landet, dette opplyser Røde Kors Norge i en pressemelding søndag.

Rask med å hjelpe
- Røde Kors i Norge meldte raskt at vi var rede til å bistå med både personell og utstyr til Japan, og vi bidrar nå med å sende vår nødhjelpssjef som en del av en internasjonal ekspergruppe, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors.

Røde Kors i Japan er blant de foreningene i verden som er best forberedt på katastrofer som den vi ser i det jordskjelvrammede landet.

- Vi reiser for å bistå Røde Kors i Japan i arbeidet med å kartlegge behovene etter jordskjelvet og tsunamien og oppfølgingen av redningsarbeidet, sier nødhjelpssjef Tørris Jæger.

- Største krise på 65 år
100.000 japanske soldater er også satt inn i redningsarbeidet.

Japans statsminister, Naoto Kan kunngjorde søndag at 12.000 personer har blitt reddet etter jordskjelvet og tsunamien rammet den nordøstlige delen av landet fredag.

Han sa også at landet nå står overfor sin største krise siden andre verdenskrig.

1217 person er nå bekreftet omkommet etter jordskjelvet og tsunamien, melder CNN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere