Her blir lærerne trent opp til å skyte terrorister

En kvinnelig lærer lader en pistol under et to dager langt våpenkurs i nordvestlige Pakistan.

En kvinnelig lærer lader en pistol under et to dager langt våpenkurs i nordvestlige Pakistan. Foto: Mohammad Sajjad (Ap)

- Det dummeste som har skjedd i manns minne, mener kritikerne.

150 mennesker, inkludert 132 barn, ble drept i en massakre mot skolen Army Public School i Peshawar i nordvestlige Pakistan før jul. Lokalmyndighetene har nå tatt grep for å være bedre forberedt dersom Taliban skulle prøve på noe lignende igjen, og har gitt lærere i provinsen tillatelse til å bære våpen på skolen.

- Det er ikke obligatorisk for lærere å bære våpen, men alle som ønsker å bære våpen på skolene, skal få tillatelse, sa provinsminister for utdanningsdepartementet, Atif Khan, i en uttalelse nylig, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Som et ledd i tiltaket tilbyr politiet våpenopplæring til skolelærere og universitetslærere.

Fatima Bibi, som er lærer ved et jentecollege, er én av lærerne som har tatt imot tilbudet om en to dager langt kurs i våpenhåndtering. Hun smilte etter å ha avfyrt en pistol av type Glock, skriver The New York Times.

Lærerne får opplæring i å lade, sikte og skyte med alt fra pistoler til angrepsvåpen.

- Må beskytte oss selv
De får også noe opplæring i selvforsvarstekniker, og hvordan de skal beskytte sine studenter om Taliban stormer klasserommet.

- Tragedien 16. desember viser at vi må være i stand til å beskytte oss selv og våre studenter, sier en annen kursdeltager, professor Naheed Hussain.

- Vi skal ikke bytte ut våre blyanter med skytevåpen. Men vi kan bli stilt overfor en situasjon hvor vi er nødt til å tjene landet vårt, sier hun.

Det er provinsmyndighetene og politiet i Khyber-Pakhtunkhwa som har tatt initiativ til tiltaket for å styrke sikkerheten ved skolene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

En kvinnelig lærer i Pakistan får opplæring i å håndtere en kalasjnikov. Foto: Mohammad Sajjad (Ap)


- Dummeste som har skjedd
Nordvest-Pakistan er befolket av et stort antall pashtunere og konservative stammemedlemmer. Kritiske røster mener det er galt at skolelærere skal ta til våpnene for å forsvare seg mot Taliban.

- Hvordan kan vi undervise med skytevåpen i den ene hånden og en bok i den andre? sier leder for barneskolelærernes forbund, Malik Khalid Khan, ifølge The New York Times.

Abaseen Yusufzai ved Islamic College University er også motstander av tiltaket.

- Dette er den dummeste og mest ulogiske tingen som har skjedd i pashtunsamfunnet i manns minne, sier Abaseen Yusufzai.

- Kvinner skal gi moral støtte, mat og drikke til våre krigere. Men aldri i historien har det vært påkrevd at de skal ta til våpnene. Det antyder at mennene har mistet nerven sin og motet til å kjempe, sier han.

Selvmordsaksjonister dopes
Kritikerne mener lærere med skytevåpen ikke vil makte å stoppe Talibans angrepsmenn, som ofte er dopet når de utfører selvmordsaksjoner.

Provinsminister for utdanning mener imidlertid at provinsens 65.000 polititjenestemenn ikke er i stand til å forsvare provinsens 45.000 skoler, universiteter og colleger.

En pakistansk politimann gir kvinnene en leksjon i våpenhåndtering. Foto: Mohammad Sajjad (Ap)

Kvinnene lærer å lade skytevåpenet. Foto: Mohammad Sajjad (Ap)

De kvinnelige lærerne får også opplæring i håndtere skytevåpen av typen kalasjnikov. Foto: A Majeed (Afp)

To kvinner får våpenopplæring. Foto: A Majeed (Afp)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.