Gå til sidens hovedinnhold

Her blir nordmann bortført av væpnede personer på Filippinene

En overvåkingsvideo viser flere væpnede personer som bortfører nordmannen Kjartan Sekkingstad og tre andre som er tatt som gisler på Filippinene.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=OYFNrUM75T9ceCHVO4rfB1xQpb69sQsCS3O-qYs3d78SbY5fp-vamkdAICFPRA8fVN9jXRTfC3zxdI4p4u7JKhoeraOG2aIH&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Manila/Oslo (NTB-Dag Kjørholt og Markus Weisser): 56-åringen er bortført sammen med to canadiske menn og en filippinsk kvinne.

En overvåkingsvideo som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, viser at de fire blir eskortert over en hvit landgang av flere væpnede personer.

Filippinsk politi bekrefter overfor NTB Sekkingstad er blant de fire bortførte.

– Ja, det var en nordmann blant dem som ble kidnappet. Han er 56 år gammel og heter Kjartan Sekkingstad, sier den regionale politisjefen Samuel Gadingan, som også uttalte seg til mediene natt til tirsdag ved stedet der gislene ble tatt.

– Det ser ut som om utlendingene var målet, det var ikke tilfeldig at de ble tatt, sier kaptein Alberto Caber i det filippinske forsvaret.

Kledd i sivil

Antonio Rivera, en talsmann for det lokale politiet, sier til nyhetsbyrået AFP at ingen gruppe så langt har tatt på seg ansvaret for bortføringen eller at det er blitt satt fram noen krav.

Gruppen ankom marinaen ved feriestedet på øya Samal i to mindre motorbåter. De tok med seg de fire som befant seg om bord i yachter rett før midnatt natt til tirsdag.

Det lokale politiet samarbeider med marinen og kystvakta som nå kontrollerer skipstrafikken ut fra Davaogolfen, men Rivera sa senere tirsdag at det kan se ut til at gisseltakerne har kommet seg unna.

Mennene skal ikke ha vakt oppsikt da de tok seg inn på anlegget, Holiday Oceanview Resort, der nordmannen arbeider som daglig leder.

Hoppet i sjøen

Den innledende etterforskningen viste at kidnapperne dukket opp klokka 23.23 mandag i sivilt antrekk med ryggsekker og bandolærer, bevæpnet med to lange og flere korte skytevåpen.

Noen av dem stormet så om bord i yachten til et japansk ektepar og forsøkte å bortføre dem, men de mislyktes fordi paret gjorde motstand og klarte å rømme. De to ble i all hast brakt til sykehus der de er behandlet for hodeskader.

Det var rundt 30 gjester på stedet da angrepet fant sted og flere av dem hoppet i sjøen for å unnslippe. Etter å ha tatt de fire til fange, forsvant båtene på ukjent kurs. Ifølge hæren ble det ikke avfyrt skudd under hendelsen.

Krisestab

Utenriksdepartementet i Oslo satte tirsdag morgen krisestab etter rapporter om kidnappingen.

– Vi har hatt telefonkonferanse med ambassaden i Manila. Vi jobber nå på spreng med denne saken, sier pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i UD til NTB tirsdag morgen.

Kontoret til Filippinenes president Benigno Aquino III sendte tirsdag ut en pressemelding om kidnappingen. Ifølge AFP var han selv på feriestedet i forrige uke der han møtte politiske allierte. Han følger situasjonen.

I meldingen fremgår det at en sikkerhetsvakt i 4-tiden natt til tirsdag fant en lapp rundt en halv kilometer fra marinaen. På lappen står det på filippinsk: «Frihet for vår kommandant».

Den er undertegnet NPA, en forkortelse for den filippinske geriljaorganisasjonen New Peoples Army, som er den væpnede grenen av landets kommunistparti.

Norge

I 2001 ble det startet forhandlinger mellom NPA og den filippinske regjeringen. Disse forhandlingene har delvis funnet sted i Norge og har blant annet fått støtte fra den norske regjeringen.

Pressemeldingen viser videre til at en sikkerhetsvakt på feriestedet rapporterte om det som hadde skjedd et kvarter før midnatt natt til tirsdag ved politistasjonen på Samal.

Politiet på øya har opprettet en egen gruppe – «Special Investigation Group Oceanview» – som ene og alene skal etterforske bortføringen. Flere fartøy og helikoptre søkte tirsdag etter kidnapperne. (©NTB)

Kommentarer til denne saken