RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her blir Norge kuttet i to deler

(Faksimile Nord Pool)
Sist oppdatert:
Syv ganger dyrere på den ene siden av grensen.

Regnværet den siste tiden har ført til at kraftprodusentene nærmest kaster strøm etter folk i Sør-Norge for en slikk og ingenting.

Det har demed ført til vannvittig lave priser for nordmenn som bor i de sørligste delene av landet. Men for resten av befolkningen er imidlertid situasjonen en annen.

Enkelte steder i landet er nå strømprisen syv ganger så høy som i Oslo og Bergen.

Deler landet på tvers
Flaskehalser i overføringsnettet for strøm gjør at prisene nå varierer voldsomt mellom landsdelene. Som tabellen nederst i saken viser koster strømmen torsdag 15. septemebr 15,67 øre per kilowattime (kWh) i Trondheim (område NO3) og i Tromsø (NO4).

I Bergen (NO5), på Sørlandet (NO2) og Oslo (NO1) koster strømmen bare 2,29 øre per kWh. Strømmen er altså nesten syv ganger så dyr i nord.

Tirsdag 13. septmeber var foskjellen enda større. Da kostet strommen 27,86 øre per kWh i Tromsø. I Bergen og Oslo var prisen 3,42 øre. Det utgjør en differanse på hele 815 prosent.

- Det er en sterk flaskehals mellom Sør- og Midt-Norge i dagens situasjon, og det er ikke så uvanlig. Flaskehalsen ligger omtrent der linjen Ørskog-Fardal er planlagt bygget i løpet av de neste årene. Flaskehalsen ligger også over Dovre-snittet lengre øst, forklarer kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Merkedskraft prisforskjellene for NA24.

Men det er ikke bare der det er trangt.

- En annen flaskehals gjelder over Hasle-snittet (mellom Sør-Norge og Sør-Sverige), der det er en midlertidig begrensning til cirka halvparten av normal overføringsevne mens man legger nye Oslofjord-kabler. En tredje flaskehals er gitt av at alle tre kablene mellom Norge og Danmark er utilgjengelige mandag-fredag denne uken, slik at det er null overføringsevne den veien. Alle tre flaskehalsene som er beskrevet over, bidrar sterkt til at sør-norsk pris er lavere enn i nabo-områdene, sier Botnen.

Store forskjeller gjør dermed også at folk i nord nå må betale mye mer, og flere bekker små utgjør en stor å.

Koster tusenlapper
Strøm er den viktigste energikilden i norske husholdninger, og står for tre fjerdedeler av det totale stasjonære energiforbruket, eller cirka16.200 kilowattimer, ifølge Statistiske sentralbyrås undersøkelse om energiforbruk per husholdning i 2006.

Dersom dette legges til grunn vil et snittfall i strømprisen på årsbasis spare norske husholdninger slik:

* Fall på 1 øre tilsvarer 162 kroner.
* Fall på 5 øre tilsvarer 810 kroner
* Fall på 10 øre tilsvarer 1.620 kroner
* Fall på 20 øre tilsvarer 3.240 kroner

Slik settes strømprisen
Systempris og områdepriser for neste dag settes inneværende dag som regel rundt klokken 1245.

- Dersom alle kapasitetsproblemer i NordPool-området hadde blitt fjernet, hadde prisen i alle områder i dag blitt lik systemprisen som i dag torsdag 15. september er 10,33 øre per kWh, sier Botnen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere