Her blir rådmannen tatt på OL-fersken

Foto: Ola Solvang (Nordlys)

Skulle orienteres om forhandlingene med lærerne om ny arbeidstid.

Mens KS orienterte kommunetoppene i Troms om en mulig lærerstreik, tok Norge OL-gull på PC–skjermen til Harstad-rådmann Hugo Thode Hansen, skriver Nordlys.

Rådmannen valgte å ha TV-streamingen fra Sotsji på under den viktige konferansen i regi av Kommunenes Sentralforbund i Tromsø i går.

- Helt uproblematisk. Jeg har stor simultankapasitet og fikk også med meg hele foredraget. Vi er jo ganske sportsintererte, noen av oss.

- Du er kommunens administrasjonssjef. Synes du det ville være greit om de øvrige ansatte i Harstad kommune følger OL sendingene i arbeidstida?

- Jeg regner med at våre ansatte også håndterer dette på en god måte. OL er speisielt, og med den mediehverdagen vi har fått er dette en utfordring også når det ikke er OL. Du har tilgang til mail og sosiale medier hele tida. Det forventes at du skal være på nett og responderer raskt.

Det var lederen for forhandlingsavdelingen i KS, Hege Mygland, som i går orienterte kommunetoppene i Troms om de utfordrende forhandlingene om ny avtale for lærerne. Mygland ønsker ikke å kommentere at noen valgte å følge OL-sendingen mens hun holdt sitt foredrag.

Tøffe lærerforhandlinger
Det er brudd i forhandlingene etter at KS satte fram krav om at lærerne må akseptere at en større del av arbeidstida skal organiseres innenfor faste rammer. Det kan innebære at lærerne må tilbringe en større del av feriene på skolen. Dersom partene ikke blir enige kan det ende med lærerstreik til våren.

Mygland fortalte konferansedeltakerne at hun er optimistisk, og tror at man vil komme fram til enighet.

- Det kan se mørkt ut akkurat nå, men vi har vært ute en vinterdag før. Det har vært mange tøffe forhandlingsrunder opp gjennom årene, og i de aller fleste tilfellene har vi klart å komme i havn, sa Mygland.

- Det er et ønske fra både skoleledere og mange lærere å få mer felles tid på arbeidsplassen. Mange unge lærere synes læreryrket er en ensom jobb, og savner noen å snakke fag med. Dette er litt av bakgrunnen for kravet om at lærerne skal kunne pålegges å tilbringe en større del av den individuelle tida på skolen. Mange skoleledere savner også mer tid til felles planlegging, sa Mygland.

Kristin Røymo som er Aps gruppeleder i bystyret i Tromsø er svært kritisk til at KS tukler med lærernes arbeidstidsordning.

Gullkantet ordning
- Jeg mener dette er en gullkantet ordning – for arbeidsgiveren. I dag jobber lærerne mellom 43 og 50 timer hver eneste uke. Det gjør de frivillig, for at elevene skal få godt planlagt og gjennomført undervisning. Betalingen lærerne får er ikke overtid og feite lønnskontrakter. Det er avspasering etter at elevene har tatt sommerferie. Da er det bare skolegården tilbake. Skolegården trenger verken undervisning eller faglig oppfølging, slår Røymo fast.

Harstad-rådmann Hugo Thode Olsen ønsker ikke å ha noen bastant formening om hva som bør bli resultatet etter værens forhandlinger.

- Jeg skal ikke spekulere i hvordan dette vil ende. Begge parter har ansvar for å finne gode løsninger. Det viktigste at lærerne er til stede når elevene er der. Men det må også finnes rom for samhandling mellom lærerne og mellom lærerne og skoleledelsen, sier Hansen.

Les flere saker i Nordlys

Synes du det er greit å se på OL, uansett tid og sted? Kjør debatt i kommentarfeltet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag