*Nettavisen* Nyheter.

Her blir Ratko Mladic ført inn i retten

Foto: STR (Afp)

Hilste folk i rettssalen.

30.05.11 13:33

Torsdag kveld ble bosnisk-serbiske Ratko Mladic (69) framstilt for en spesialdomstol for krigsforbrytelser i den serbiske hovedstaden Beograd.

Ved 20-tiden kom den tiltalte krigsforbryteren til rettslokalene, og ifølge BBC, ser Mladic tydelig sliten ut. Den britiske kringkasteren rapporterer direkte fra høringen.

Mladic var iført en sort baseball-lue og mørkeblå boblejakke, og hilste folk i rettssalen.

Avbrutt av dårlig helse
I rettssalen forkynte dommeren tiltalen mot ham før han satte i gang utspørringen.

Men etter bare kort tid ble utspørringen avbrutt. Mladics dårlige helse gjorde at han ikke klarte å snakke, ifølge forsvareren, Milos Saljic.

- Dommeren avkortet utspørringen av Mladic på grunn av hans helsetilstand. Han forstår at han er arrestert, og han vet hvor han er, sier forsvareren til AP.

Fortsetter fredag
Mladic skal nylig ha fått et hjerneslag som førte til lammelser i den ene armen. Mladic er blitt undersøkt av leger, og statsadvokat Bruno Vekaric kunngjorde at rettsmøtet vil fortsette fredag.

Vil bli utlevert
Etter 16 år på rømmen ble Ratko Mladic endelig pågrepet torsdag. Mladic var generalen og hærføreren som ledet styrkene i angrepet på Srebrenica i 1995, der 8000 muslimske gutter og menn ble massakrert.

Det er ventet at Mladic vil bli utlevert til krigsforbryterdomstolen i Haag i løpet av neste uke.

Saken oppdateres.

Massakren i Srebrenica

Massakren ble innledet 11. juli i 1995 og står igjen som en grotesk milepæl under krigen i det tidligere Jugoslavia fra 1992 til 1995. Rundt 8000 muslimske gutter og menn ble samlet sammen og drept etter at bosnisk-serbiske styrker inntok byen.

Drapene er betegnet som den verste enkeltstående krigsforbrytelse i Europa siden den 2. verdenskrig. I 2007 slo Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag fast at det dreide seg om et folkemord.

Massakren fant sted da serbiske styrker under general Ratko Mladics ledelse inntok byen. En paramilitær gruppe kalt Skorpionene deltok også i massakren. Srebrenica var av FN erklært som en sikker sone og mange bosniere hadde søkt tilflukt der. Men de serbiske styrkene møtte ingen motstand fra den nederlandske FN-styrken på 450 soldater i området. I praksis så FN en annen vei da massakren fant sted.

(Kilde: Euronews, Wikipedia)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.