*Nettavisen* Nyheter.

Her blir «skogens frykt» fanget på kamera i Norge for første gang

Foto: Viltkamera, Målselv

Sterk frykt for etablering i norsk natur. Byr 10.000 kr i skuddpremie.

12.01.13 22:31

Bildet over viser etter alle solemerker en mårhund, skriver Nordlys.

Bildet er tatt med et viltkamera i indre deler av Målselvdalen i indre Troms.

- Vi er 99,9 prosent sikker på at det faktisk er en mårhund, sier leder av Midt Troms Rovviltlag, Snorre S. Larsen.

På bildet ser man et dyr som ligner sterkt på skadedyret alle frykter skal slå rot i Norge og som er svartelistet i Norge.

- Bildet er tatt i Målselv og er tilknyttet en åte som ligger ute. Vi har en 6-7 åter ute og der har vi montert viltkamera. Bildet er reelt og det er tatt i 2012.

Det er første gang rovviltlaget har fått bilde av mårhund her til lands.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stein Wilhelmsen

Altetende dyr
Viltkameraene blir sjekket manuelt og det var i forbindelse med sjekk av et kamera nylig at bildene av det som ser ut som en mårhund ble tatt.

Midt Troms Rovviltlag har i lengre tid jaktet på bevis på at det finnes mårhund i Troms. Flere ganger har det blitt observert mårhund.

- Vårt prosjekt går ut på å få dokumentert at mårhunden finnes her i Troms og vi har fått veldig god hjelp fra publikum.

Mårhunden er bortimot altetende og lever blant annet av fisk, smågnagere, fugler, insekter og egg. Bær, nøtter, frø og frukt er også noe rasker med seg.

- Den er en direkte konkurrent til reven og er en alteter. Den tar også arter som er ønsket, som ryper, ender og annen storfugl.

Kan være smittebærende
For rovviltlaget vil neste steg være å samle mer informasjon om funnet. Det vil så bli gjort en vurdering av situasjonen.

- Mårhunden kan bære både rabies og dvergbendelorm, sier Larsen.

Myndighetene frykter at mårhunden kan etablere seg som en effektiv spreder av parasitter og sykdom, dersom de blir mange nok.

I Øst-Europa og på Baltikum har arten i lang tid vært den mest effektive sprederen av rabies. Det forteller Erik Lund, seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning.

- Foreløpig har vi ingen bestand av mårhund i Norge, kun enkeltindivider. Likevel hører den ikke hjemme, og får den etablere seg, vil det kunne få store konsekvenser for naturen vår, sier han.

Norges Miljøvernforbund (NMF) har tidligere reagert på oppfordringer om at mårhunder må avlives. De mener kastrering er en bedre løsning for å hindre at mårhund får fotfeste i den norske faunaen.

Denne saken er levert av Nordlys.

LES FLERE SAKER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag