RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her bor de hjemløse

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
I hvert fall noen timer hver natt. Stadig flere mangler tak over hodet i et av verdens rikeste land.

OSLO S (Nettavisen): Klokken har akkurat passert 23.00 i det en stor hvit buss svinger inn på parkeringsplassen utenfor Oslo Sentralstasjon. Et dusin mennesker står trippende i mørket og venter. I det motoren skrus av og bussdørene åpnes, slår lukten av nytraktet kaffe og ferske boller mot folkemengden.

- Vi har mellom 50 og 100 besøkende hver kveld. De fleste som kommer hit er bostedsløse og sover her når det begynner å bli kaldt ute, sier Ole Schrøder til Nettavisen.

Han har jobbet som sjåfør på Frelsesarmeens mobile varmestue de siste fem årene og forteller at bussen er åpen cirka fem timer om natten, fire dager i uken.

- Den er det eneste tilbudet Oslos boligløse har på nattetid. Resten av byens offentlige inneområder er så å si systematisk lukket, forteller han.

Over 1500 bostedsløse
Ifølge Norsk institutt for by- og regionforskning er mer enn 1500 bostedsløse i Oslo. Instituttets forskningssjef mener imidlertid at tallene er høyere enn statistikken viser.

- Bostedsløse er et problem i alle kommuner, men det er størst i Oslo. Mye tyder på at stadig flere bor på midlertidige tilbud som hospits. Personer med rusproblemer ender oftere opp i kategorien blant de bostedsløse, sa forskningssjef Evelyn Dyb ved Norsk institutt for by- og regionforskning til Nettavisen forrige uke.

Sosial og ambulant akuttjeneste ved Legevakten i Oslo kommune, som vurderer bostedsløses behov for døgnovernatting, formidler cirka 5500 overnattingsplasser i året.

- Vi mottar i snitt 14 henvendelser daglig og opplever at det er et jevnt behov for akutte lavterskeltilbud. I og med at vi ikke er i kontakt med personer som er i landet på turistvisum, fordi de i utgangspunktet ikke har rettigheter, opplever nok Frelsesarmeen en større brukergruppe en oss, sier enhetsleder Elisabeth Jenset til Nettavisen.

Sovende oppå hverandre
Tilbake i den mobile varmestua har klokken akkurat passert midnatt. Stadig nye besøkende kommer innom. Kaffe og te tappes i pappkrus, noen har lagt seg til å sove, mens andre konverserer lavmælt på ulike språk. Lukten av nystekte boller er erstattet med en blanding av desinfiserende håndsåpe og svette.

Ole Schrøder åpner en av bussdørene og slipper inn litt frisk luft. Han forteller at stadig flere oppsøker bussen. Spesielt i fjor vinter, da lå folk oppå hverandre og sov.

- Det virker som det blir stadig flere bostedsløse i Oslo. Før hadde vi flest rusavhengige, men det siste året har det kommet stadig flere utenlandske jobbsøkere. Mange jobbsøkende fra Romania oppsøker bussen på nattetid. Trolig vil vi oppleve en tilstrømning fra Hellas i månedene som kommer, sier han.

Sjokkert over tilstandene
Som et resultat av at stadig flere rumenere og romfolk kommer til Norge har Frelsesarmeen ansatt en rumensk frelsesarmésoldat, Nicolae Dumitru.

- Mange rumenere kan ikke engelsk. Med Nicolae på bussen kan vi kartlegge hvorfor de kommer hit, om de har vært her før og om de ønsker komme tilbake, sier Schrøder.

Nicolae forteller til Nettavisen at han ble sjokkert første gang han var på jobb i Norge.

- Den første dagen jeg var på jobb møtte jeg folk som sov utendørs. Det sjokkerte meg. I Romania har de hus, ikke spesielt fine, men de kan sove innendørs, sier han.

- Så hvorfor velger rumenere og romfolk å komme til Norge?

- De er her for penger, enten det er tiggere eller arbeidssøkere. I Romania er det ekstremt vanskelig å få arbeid og en månedslønn ligger på 160 dollar (rundt 950 kroner, red.anm.). I Norge får man rundt 8000 kroner. Mange velger å komme hit til bussen fordi de ikke har råd til å leie seg et sted i Oslo, sier han.

Dritings til legevakta
Klokken er 03.00 på natta og roen har for lengst senket seg på innsiden av varmestua. Det eneste som høres er lyden av snorking og gamle varmevifter som skrur seg av og på.

Plutselig brytes stillheten. En ravende full nordmann river opp bakdørene, stiller seg midt i bussen og tømmer magesekken for det som trolig er en 4-retters inntatt på en av Oslos bedre restauranter.

Ole Schrøder finner fram en bøtte og ber den nyankomne gjesten sette seg. Det viser seg at mannen som er i slutten av 20-årene har mistet både mobil og lommebok. I tillegg er så full at han verken klarer å redegjøre for hvor han bor eller hva han heter.

- Det er uansvarlig å sende han ut alene. Vi må kjøre han til legevakten, sier Ole til en av kollegaene. Han forteller at hjemkjøring av overstadig berusede julebordsgjester ikke er nytt.

- I fjor måtte vi faktisk flytte bussen på grunn av den store mengden fulle mennesker som oppsøkte oss. Det er utrolig hvor mange mennesker en full person kan sette i sving, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere