Gå til sidens hovedinnhold

Her bør du vaksinere deg mot flått

Folkehelseinstituttet anbefaler folk å vaksinere seg i utsatte områder.

Larvik er ifølge instituttet et av de mest utsatte områdene, skriver Østlands-Posten.

De andre områdene hvor Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine er som følger:

  • Aust-Agder: Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand
  • Vest-Agder: Kristiansand, Søgne, Mandal, Lindesnes, Lyngdal, Farsund og Flekkefjord
  • Telemark: Kragerø, Bamble, Porsgrunn
  • Vestfold: Larvik, Sandefjord

Skogflåttencefalitt skyldes en infeksjon med TBE-viruset som kan gi alvorlig sykdom i form av hjernebetennelse. Viruset forekommer mange steder i Europa og har i de senere år etablert seg også i kystdistriktene i Sør-Norge. Likevel er forekomsten av sykdom fortsatt lav i Norge, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Instituttet skriver at områder i Sandefjord og Larvik er steder der mennesker oftest blir bitt av flått, og man anbefaler nå at folk som beveger seg mye i skog og mark vaksinerer seg. Bakgrunnen er at det i 2010 er meldt et tilfelle av skogflåttencefalitt hvor den syke er antatt smittet i Sandefjord, skriver instituttet på nettsiden.

Gir råd
Folkeinstituttet gir også følgende råd på sine nettsider:

Det viktigste forebyggende tiltaket mot begge disse sykdommene er å bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes på områder med mye flått. Gå på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt. Bruk av insektmidler med dietyltoluamid på hud og klær reduserer antall flått som fester seg.

Det er som regel ikke mulig å foreta en bekjempelse av flått i naturen. For å redusere forekomsten av flått kan det hjelpe noe hvis man fjerner høyt gress, busker og kratt.

Fjern flått fra hud og klær
Etter ferdsel i områder med mye flått bør man inspisere huden, spesielt hos barn. Likeledes bør man lete etter flått på tøyet, også på vrangen. Det anbefales å dusje for å skylle bort flått som ikke har festet seg. Flått fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av pinsett eller fingre. Smøring med fett eller bruk av eter anbefales ikke.

Les flere saker fra Østlands-Posten her.

Kommentarer til denne saken