Gå til sidens hovedinnhold

Her bor Englands svar på Mulla Krekar

Abu Qatada fikk ny flott bolig på skattebetalernes regning.

Abu Qatada (51) er på mange måter Englands svar på Mulla Krekar.

Han er islamsk predikant, hatet for sine meninger, terrorettersøkt og forsøkt utvist fra Europa.

Den islamske predikanten, som er blitt omtalt som ekstremist av britiske medier, har sittet i britisk fengsel, men er nå løslatt.

Hans bror, Ibrahim Othman (32), sier til Daily Mail at hans bror nå er verdens lykkeligste mann.

- Fikk bra hus
- Han fortalte oss at de har gitt ham et veldig bra nytt hus, større enn det forrige, som han fikk etter at britiske myndigheter løslot ham.

Ifølge broren er det nye huset større og mer moderne, slik at predikanten får bedre plass til sine fem barn. Det nye huset skal liggge i nærhheten av britenes berømte fotballstadion, Wembley.

- Det er bedre for familien. De er alle sammen mer fornøyde i det nye huset. Broren min kan ikke arbeide, så den britiske regjeringen betaler slik at han kan bo der. Det nye huset koster mer, men han må ikke betale det fordi han ikke har muligheter til å skaffe seg inntekt, sier Othman til Daily Mail.

Ifølge broren er naboene fullstendig uvitende om at en av landets mest utskjelte menn har flyttet inn. Dette er Qatada glad for, fordi det er så mange som har lagt ham for hat i England akkurat nå.

- Vil ha enkelt liv
- Akkurat nå ønsker han bare å være glad og fornøyd sammen med familien. Han vil ha et enkelt liv. Nå er han den lykkeligste mannen i England.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Abu Qatada ble sluppet ut av fengsel, men er langt ifra en fri mann. Han kan bare bevege seg utenfor huset to timer per dag. Men Qatada foretrekker å oppholde seg på eiendommen, der han studerer islamske tekster og ser islamsk TV, ifølge broren.

I England har det oppstått en debatt om hvordan mediene omtaler den den islamske predikanten.

Broren sier:

Fornøyd med BBC
- Han fortalte meg at han er veldig lei seg over hva som har blitt skrevet om ham i the Daily Mail. Han er langt mer fornøyd med BBC som har omtalt ham i mer positive ordelag. Det er hva han ønsker å se, sier Othman.

I februar fikk BBC kritikk for å ha vært litt vel nidkjære i sitt forsøk på å være politisk korrekte, da de ga sine journalister beskjed om ikke å kalle Qatada for en ekstremist. Redaktørene ville han skulle omtales som radikal i stedet.

Qatadas opprinnelige navn er Omar Othman, men som 19-åring byttet han navn til Abu Qatada, etter en islamsk skriftlærd.

Qatada kommer fra Amman i Jordan, men kom til England i 1993 på falsk pass fra de Forente Arabiske Emirater.

Ba om asyl
Senere ba han om asyl, selv om familien erkjente at han på det tidspunktet ikke var truet av jordanske myndigheter.

Hadde ikke Qatada blitt innrømmet asyl, ville han trolig fortsatt ha bodd sammen med storfamilien - idag rundt 20 stykker - i en skitten leilighet i den jordanske hovedstaden.

Qatada er nå ettersøkt i Jordan for brudd på terrorlovene, men utvisning fra England ble stanset av den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen.

Ifølge dommen kunne Qatada ikke sendes ut uten forsikringer fra jordanske myndigheter om at bevis fremskaffet ved tortur ikke kunne brukes mot ham.

Reiste til Jordan
Storbritannias inneriksminister Theresa May dro tidligere denne måneden til Jordan for å forhandle frem en avtale som vil gjøre det mulig å utvise ham.

Englands forhold til Qatada kan minne litt om den vi har her hjemme med Mulla Krekar.

Krekar er kurder fra Irak, bosatt i Norge. Ifølge Wikipedia er hans opprinnelige navn Najmuddin Faraj Ahmad. Han kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991. Krekar ar kone og fire barn, som alle har fått innvilget norsk statsborgerskap, mens Krekar selv har ikke fått innvilget sin søknad.

Siden 8. desember 2006 har Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Den 26. mars i år ble han i Oslo tingrett dømt til 5 års fengsel for terror- og drapstrusler. Dagen etter ble han pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken