RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: FRANCISCO VEGA (Afp)

Her brenner 500 millioner marihuana-røyk

Sist oppdatert:
Dette regnes som en suksess i narkotikakrigen som har krevd 30.000 menneskeliv.

De meksikanske myndighetene kjemper en omfattende krig mot de brutale narkotikakartellene i Mexico, som har flere tusen liv på samvittigheten.

Men nå har det meksikanske politiet fått en liten seier etter å ha gjort beslag av 134 tonn med marihuana, noe som tilsvarer 500 millioner jointer, skriver The New York Times.

Myndighetene hevder dette er det største beslaget som er gjort noensinne.

Dette ble feiret ved å tenne et gedigent marihuanabål i den meksikanske grensebyen Tijuana tirsdag.

Symbol på suksess
Bålet hadde både en symbolsk og praktisk verdi. For det første så ville myndighetene at bålet skulle være et symbol på suksess i narkokrigen, og for det andre var de nødt til å kvitte seg med all narkotikaen.

Det tok soldater tre timer å lempe ut all marihuanaen fra tre lastebiler og klargjøre bålet.

Nasjonale og internasjonale journalister ble fløyet inn fra Mexico by på myndighetenes regning, slik at begivenheten kunne få bred mediedekning.

Marihuanaen, som skulle smugles over den amerikanske grensen, ble konfiskert under en aksjon mot et industriområde i Tijuana forrige uke.

- Dette var et slag mot strukturen til de kriminelle gruppene, sier politisjef i byen, Julian Leyzaola Perez.

Narkotikakartellet i Tijuana anses for å være den største og mest notoriske narkotikaorganisasjonen i verden.

7000 drept på et halvt år
Narkotikakrigen i Mexico har de siste årene krevd opp mot 30.000 menneskeliv.

Meksikanske narkokarteller smugler årlig narkotika verdt 40 milliarder dollar til USA, som er verdens største marked for narkotiske stoffer. Og narkobandene bevæpner seg med våpen smuglet inn fra USA.

Bare i løpet av første halvår av 2010 har 7000 mennesker blitt drept i narkotikarelatert vold i Mexico. USA frykter at volden i økende grad smitter over på amerikanske grensebyer.

Siden Felipe Calderón ble president i 2006 har han utplassert mer enn 50.000 soldater for å hjelpe politiet med å slå tilbake mot de mange og stadig mektigere narkotikabandene i landet.

Korrupsjon
Krigserklæringen mot narkotikakriminaliteten har imidlertid ikke bidratt til at voldsnivået har gått ned. Samtidig som Calderón kjemper for å vinne krigen mot bandene og volden, kjemper han også for å beholde troverdigheten hjemme og internasjonalt.

Den utbredte korrupsjonen er med på å gjøre kampen mot narkobandene vanskeligere, og medlemmer av hæren og politiet anklages i økende grad for brud på menneskerettighetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere