Gå til sidens hovedinnhold

Her brenner det oftest i Oslo

Det brenner fem ganger så ofte i Bydel St. Hanshaugen som i Bydel Grorud. Brannvesenet har oppsummert årets åtte første måneder i det som tegner til å bli et dystert brannår.

OSLO: 7.700 ganger har Oslo brann- og redningsetat (OBRE) rykket ut til nå i år.

I andre tertial (mai, juni, juli og august) rykket brannvesenet ut 415 flere ganger enn i samme periode i fjor, uten at brannvesenet kan forklare dette.

– Det er veldig mange tilfeldigheter som spiller inn. Noe er væravhengig i perioder med mye nedbør hvor vi bistår ved flommer og lekkasjer, det er også mange brannhindrende tiltak som ligger inne i disse tallene, sier Sigurd Folgerø Dalen, informasjonsansvarlig hos Oslo brann- og redningsetat.

Må finne ut hvorfor

I løpet av de fire siste månedene har det vært 143 bygningsbranner i Oslo. Bydel St. Hanshaugen topper brannstatistikken med hele 36 branner. Bydel Grorud kan skilte med færrest branner med bare sju branner.

Det brenner altså fem ganger så ofte på St. Hanshaugen som på Grorud, også hvis man justerer tallene i forhold til antall innbyggere.

– Det blir en viktig jobb å finne ut hvorfor det er slik. Det er nok en del tilfeldigheter inne i bildet, samtidig som sammensetningen av de som bor i bydelen kanskje spiller en rolle. Dette er første gang vi har tall på dette og vi starter nå på en analyse av disse, sier Sigurd Folgerø Dalen.

Det brenner oftest i blokker (31 branner) og minst i rekkehus (2 branner). Det har vært 26 branner i ene- eller flermannsboliger og 20 branner i bygårder.

Les også: Brrr... Nå har nattefrosten kommet til hovedstaden

Dødsbranner

I 2012 var antall dødsbranner rekordlavt med to omkomne. Statistikken er langt mer dystert i år med åtte. Både i 2010 og 2011 omkom seks personer i branner i Oslo.

Oslo brann- og redningsetat har som målsetning å redusere antall omkomne i brann.

– Målsetningen må ses i et lengre perspektiv, det er ekstremt mange tilfeldigheter inne i bildet. Summen av jobben vi gjør og summen av jobben samfunnet, politikere og enkeltpersoner gjør vil være med på å dra tallene i riktig retning, men det er viktig å få flere med på laget, sier Dalen.

Tørrkoking

Antallet tørrkokinger øker kraftig fra 85 i første tertial til 109 andre tertial. Tørrkoking er overoppheting i forbindelse med matlaging. Ikke alle utvikler seg til bygningsbranner.

Oslo brann- og redningsetat samarbeider nå med andre etater i Oslo kommune for å bedre brannsikkerheten til spesielt utsatte grupper.

Les mer: – Vi trenger hjelp til å passe på dem

– Det tørrkokes som aldri før, det virker som det er et tema som må gjentas og gjentas og gjentas, sier Sigurd Folgerø Dalen.

Les mer: – Enten kjøp mat ute eller ta deg en brødblings ...

Bålforbud

I lange perioder i sommer var det solrikt og tørt, noe som førte til stedvis høy skogbrannfare. Brannvesenet gikk ut med et midlertidig forbud mot å tenne bål og grille, også på godkjente bålplasser, dette hadde nok en viss effekt.

Det er registrert én skogbrann og 21 gress- og markbranner.

– Det er stor usikkerhet i hvor stor grad forbudet ble overholdt, men de som likevel valgte å fyre opp kaffebålet på teltturen var nok ekstra forsiktig med å slukke bålet skikkelig etterpå, sier Dalen.

Mangler slukkeutstyr

Etter de mange utrykningene til branner i år viser det seg at 18 prosent av brannstedene mangler tilgjengelig slukkeutstyr. I mer enn halvparten av branntilfellene ble heller ikke slukkeutstyret brukt.

– Alt er nok ikke på stell alle steder og det er et stort forbedringspotensial her. Det som er rart er at det er størst forbedringspotensial på ting det er enklest å gjøre noe med. Det burde være en smal sak å få på plass røykvarslere og slukkeutstyr i alle hjem. Men det som er aller viktigst er at alle innbyggere tenker over hva de kan gjøre for at det ikke skal begynne å brenne hos meg, sier Dalen.

Han drømmer nå om at folk legger vektreduksjon og rykeslutt på hylla når nyttårsforsettene skal spikres.

– Det hadde vært gøy hvis alle kunne ha som nyttårsforsett at det aldri skal begynne å brenne hos seg og legge rutiner for dette, da hadde vi kommet langt, sier Sigurd Folgerø Dalen.

Les også:

Brannvesenet lei av å rykke ut på tørrkok

Åtte av ti bilbranner skjer i Oslo Øst

Ekebergparken er åpen – se spektakulær bildeserie

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene