*Nettavisen* Nyheter.

Her brenner huset til André

André Reggestad skal bygge nytt hus, men gadd ikke rive det selv. Derfor fikk brannvesenet sette fyr på det. Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Gjengangeren)

- Det gikk utrolig fort og ble varmere enn jeg hadde trodd, sier huseieren.

23.08.12 21:34

Utenfor huset til André Reggestad og familien står det åtte-ti fullt utstyrte brannbiler. Huset hans står i full brann etter at brannvesenet tente på med bensin og fyrstikker.

Plassen foran huset er full av brannmenn og skuelystne naboer. Men stemningen er ikke som ellers når det brenner i huset til naboen. Stemningen er god.

Tidligere bodde André i dette huset utenfor Horten sammen med familien. For to år siden flyttet familien til en leilighet som ligger rett ved. Planen var å totalrenovere huset.

- Vi har bodd her siden 2004 og hadde planer om å pusse opp. Men i fjor bestemte vi oss for å rive i stedet. I våres tok jeg kontakt med brannvesenet og spurte om de ville bruke huset til en brannøvelse, og det ville de gjerne, sier han til Gjengangeren. (se video)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Billiigste metoden
- Hvorfor velger du å rive huset på denne måten?

- Det er den billigste metoden. Jeg ville ikke gjøre det selv og det ville blitt dyrt å få andre til å gjøre det for meg. Dessuten er denne måten hensiktsmessig, siden brannfolka får trent. Dessuten er det jo kort vei for dem, smiler Reggstad.

Han innrømmer at han har sommerfugler i magen. Her har barna vokst opp, men det er ingen vei tilbake. Heldigvis har de allerede bestilt et nytt hus, som er på plass i novenmber.

Svært takknemlig
Informasjonsrådgiver Arnt Folvik i Vestfold interkommunale brannvesen sier at de setter stor pris på muligheten til å trene på denne måten.

Han forteller til Nettavisen at de gjør ti slike nedbrenninger i året.

- Det er krav om minst én «varm øvelse» i året. De fleste øvelser gjøres i containere eller lignende. Derfor setter vi stor pris på muligheten til å øve i realistiske omgivelser. Men det er ikke slik at dette nødvendigvis er en enkel måte å rive huset på. For det første er det en rekke krav som kommunen og forurensingstilsynet pålegger oss og huseieren. Dessuten betaler han oss for jobben, sier han, og legger til at det er huseierens jobb å rydde opp på forskriftsmessig måte etter at huset er brent ned.

I tillegg til vanlig røykldykking og redningsscenarioer, trener brannmennene også på å bruke en såkalt skjæreslukker.

Med et vanntrykk på 300 bar, baner den vei gjennom betong, stål og treverk. Vannet er nemlig tilsatt skarpe partikler for å kunne skjære materialer og slukke flammer samtidig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Blandede følelser
Etter at brannen begynte i halv 2-tiden, tok det 25 minutter fra røyken begynte å sige forsiktig ut av huset, til det stod i full brann. Da øvelsene var gjennomført, handlet det om å holde kontroll på brannen og vente til huset var nedbrent.

- Jeg har litt blandede følelser, men gjort er gjort. Det gikk utrolig fort og ble varmere enn jeg hadde trodd, sier huseieren til Gjengangeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.