Gå til sidens hovedinnhold

Her brukes nødhjelpen bare innenlands

Spansk Røde Kors makter ikke lenger å yte nødhjelp til andre enn landets egne innbyggere.

Ingen sultne barn i Afrika får hjelp når spansk Røde Kors samler inn penger til nødhjelp. De har nok med å hjelpe landets egne innbyggere. Dette er også et bilde på et kriserammet Europa.

- Situasjonen er bekymringsfull. I Spania er det nå to millioner mennesker som er avhengig av nødhjelp, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Norges Røde Kors til Nettavisen.

Frykter fattigopprør
Hun bekrefter at gjeldskrisen i Europa fører til en dreining i bistanden og står høyt på dagsorden i organisasjonen. Det internasjonale Røde Kors' generaldirektør Yves Daccord uttalte nylig at organisasjonen frykter et fattigopprør i Europa og at de ser på kontinentet som et kriseområde.

Organisasjonen, som har brukt mye av sin tid på kriger og kriser i land som Afghanistan, Gaza, Afghanistan, Somalia, Sudan, Mali og Jemen, vender nå mer av sin oppmerksomhet mot Europa.

De europeiske Røde Kors-organisasjonene holder løpende kontakt med hverandre, og Havnelid har spesielt god kontakt med sin spanske kollega. Der sluttet man for fire år siden med å samle inn penger til nødhjelp for å sende den ut av landet. Det var nok nød å ta av innenfor Spanias grenser. Nå går alt av hjelpepakker og nødhjelpsrasjoner til hardt rammede spanjoler.

- Det er de mest sårbare gruppene - som innvandrere - som rammes først, og vi ser det allerede i Sør-Europa og Øst-Europa, sier Havnelid.

Krisen i Europa får også konsekvenser for flyktningene blant annet i form av strengere grensekontroll.

Havnelid sier at spansk Røde Kors så langt ikke har anmodet sine søsterorganisjoner i andre land om hjelp, men hun utelukker ikke at kriserammede EU-land kan havne i en slik situasjon.

Det internasjonale Røde Kors tar uansett høyde for store utfordringer knyttet til krisen i Europa.

Millioner av europeere som tidligere var relativt velstående, sliter nå med å få endene til å møtes. Røde Kors spår mer sosial uro og tror vi kan få se mennesker gjøre desperate handlinger og delta i opprør.

- Europa er selv blitt et kriseområde, sier Yves Daccord til den danske avisen Politiken.

Alarmerende rapporter
Den vanlige arbeidsfordelingen i verdens største humanitære hjelpeorganisasjon er at de 187 nasjonale Røde Kors-organisasjonene tar seg av pengeinnsamlinger og hjelpearbeid for eksempel ved naturkatastrofer og flyktningekriser, mens Det internasjonale Røde Kors (ICRC) rykker ut i de verste konfliktområdene.

Men i 2012 var rapportene fra en rekke nasjonale Røde Kors-organisasjoner i Europa så alarmerende at ICRC måtte endre strategien, skriver Politiken.

- For det første ser vi et økende press på europeerne, der stadig flere blir virkelig fattige. For det andre bruker de europeiske landenes myndigheter færre penger på sosialhjelp på grunn av krisen. Det skaper nye utfordringer for Røde Kors, som vi ikke har sett tidligere i Europa, sier Yves Daccord.

Ifølge Daccord er gresk Røde Kors på randen av konkurs, i likhet med resten av landet, mens spansk Røde Kors altså yter den type krisehjelp som vanligvis har gått til land utenfor Europa overfor egne innbyggere.

Vil ha kronerulling for Europa
Den danske EU-parlamentarikeren Martin Messerschmidt vil nå ha sine landsmenn på gata med innsamlingsbøsser i hendene, melder NTB.

- Politikerne i Brussel vil simpelthen ikke innse at de fører en feilslått politikk og derfor er ansvarlig for den økonomiske krisen, sier Messerschmidt, som representerer Dansk Folkeparti.

- Derfor trenger vi en landsomfattende innsamling for å holde fast ved stabiliteten i Europa, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken