RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VIL HA FORBUDET OPPHEVET: Sentralstyremedlemmene i FpU, Fredrik Juel Hagen og Bjørn Siem Knudsen mener det bør være lov å drikke alkohol på offentlig sted, så lenge man ikke er til skade eller sjenanse for andre.
VIL HA FORBUDET OPPHEVET: Sentralstyremedlemmene i FpU, Fredrik Juel Hagen og Bjørn Siem Knudsen mener det bør være lov å drikke alkohol på offentlig sted, så lenge man ikke er til skade eller sjenanse for andre. Foto: FpU

Her bryter FpU loven i protest

Sist oppdatert:
FpU mener det bør være lov å drikke alkohol i parken. - Det er nok av steder hvor vi kan drikke alkohol allerede, mener Actis.

Lørdag holdt to sentralstyremedlemmer i Fremskrittspartiets Ungdom en liten aksjon i Frognerparken, i protest mot at det er ulovlig å drikke alkohol på offentlig sted.

Fredrik Juel Hagen og Bjørn Siem Knudsen, som var de eneste deltakerne, slo seg godt synlig ned gresset og skålte i hvitvin.

- Det er et paradoks at man i dag ikke kan nyte alkohol på offentlig sted, samtidig som det er fullt lovlig å være beruset på samme plass, sier Juel Hagen til Nettavisen.

- Som med kardemommeloven

Siden ordensforstyrrelser allerede er forbudt i dag, mener FpU at det er mer hensiktsmessig å straffe folk for å lage bråk, enn å straffe dem kun for å drikke alkohol.

- Det vi foreslår er at man ikke lenger skal straffe konsum av alkohol, men heller kun straffe ordensforstyrrelser. Det sekundet du er til skade eller sjenanse for andre skal det slås ned på, sier Siem Knudsen.

Han legger til at det blir litt som med kardemommeloven.

- Så lenge det ikke går utover andre, mener vi det er uproblematisk. Det er Ingen barn og dyr som blir forstyrret av det, sier han.

Sovende forbud

Ifølge FpU-politikerne var de heller ikke alene om å ta seg noen glass i Frognerparken, lørdag.

- Det var mange andre der vi satt som drakk vin eller øl, og det var fred og fordragelighet slik vi så det, sier Juel Hagen.

Begge mener også at politiet har viktigere ting å bruke tiden på enn å bøtelegge folk som drikker alkohol i parken.

- Mange steder i landet er dette et sovende forbud. Både håndhevingen og bøtesatsene varierer fra sted til sted, avhengig av hva det enkelte politidistrikt prioriterer. I Oslo slipper man stort sett unna, men i andre politidistrikt som Agder og Rogaland blir de fleste bøtelagt. Når politiet selv må velge om de skal håndheve loven eller ikke er det et tegn på at den virker mot sin hensikt, sier Siem Knudsen.

- Forbud begrenser risiko

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan, er helt uenig med FpU-politikerne.

- Det er dessverre slik at noen ikke begrenser seg og da trenger vi at fellesskapet setter grenser. Parkene er våre fellesområder som skal være tilgjengelige, trygge og trivelige for alle. Blir det lov å drikke i parkene våre kan det utfordre nettopp dette. Et forbud begrenser risiko for at dette blir et problem, sier hun til Nettavisen.

Ifølge tall fra Actis plages halvannen million nordmenn av andres drikking hvert år.

- Det er nok av steder der vi kan drikke alkohol, så folk bør leve greit med å la parkene våre være alkoholfrie soner, sier hun.

Gerhardsen mener også ungdomspartiets aksjonsmåte er noe spesiell.

- At ungdomsorganisasjonen til et regjeringsparti velger å bryte loven for å drive valgkamp er jo spesielt, men det får være en sak mellom dem og deres egen justisminister, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere