Gå til sidens hovedinnhold

Her bryter Unge Høyre-lederen loven

- Ingen synes det er et problem at noen sitter i parken og tar seg en pils.

FROGNERPARKEN, OSLO (Nettavisen): Det er forbudt å drikke alkohol på offentlige steder som i parker i Norge. Bryter du forbudet, kan du risikere å bli straffet med et forelegg.

Hva mener du? Bør det bli tillatt å drikke på offentlig sted, som i parker? Si din mening i kommentarfeltet.

- Jeg ser på meg selv som en lovlydig borger, men dette forbudet blir for dumt. På dager som denne må det være lov til å sitte i parken å ta seg en øl, sier Paul Joakim Sandøy og tar seg en slurk fra ølboksen der han sitter på gresset i Frognerparken.

- Dette er en paragraf som gjør vanlige folk til lovbrytere, istemmer 1. nestleder Fredrik Punsvik.

De to håper å få med seg moderpartiet på en endring.

- Sovende paragraf
Sandøy og Punsvik mener tiden er overmoden for å fjerne punktet i paragrafen om serverings- og drikkeforbud i alkoholloven. Her står det at det er forbudt å drikke alkohol for eksempel i offentlige parker.

- Politiet har likevel ikke mulighet til følge opp dette, og det blir en sovende paragraf. Det som er viktig er at folk oppfører seg ordentlig og ikke er til sjenanse for andre, mener Sandøy.

Blir det borgerlig valgseier og regjeringsskifte til høsten, ser han gjerne en opprydding i lovverket:

- Dette er ikke den viktigste saken. Et regjeringsskifte handler først og fremst om å ta Norge i en ny retning, men folk bør også få merke på kroppen at det kommer en ny regjering som viser folk større tillit. Det handler om store saker som muligheten til selv å velge sitt sykehus, men også om de små ting, som friheten til å kunne ta seg en pils i parken, sier Sandøy.

Selv mener han det er like sannsynlig at et regjeringsskifte vil føre til en koalisjon mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre som Høyre og Frp alene. Han mener det bør være mulig å få selv KrF til å svelge en oppmyking av alkoholloven.

Nettavisen møter Unge Høyre-toppene i Frognerparken til intervju. Vi bringer med oss kalde pils og synder i sommersolen. Vi er neppe alene. En tur i en hvilken som helst park i Oslo en slik dag viser at flere har et avslappet forhold til akkurat denne lovparagrafen.

Risikerer bot på 2000 kroner
Oslos visepolitimester Roger Andresen understreker at forbudet er der, men sier samtidig at dette ikke står høyt på politiets dagsorden.

- Det er forbudt å drikke på offentlig sted. Kommer vi over det, må vi påtale det. Man risikerer et forelegg på 2000 kroner. Men politiet kan ikke tråle rundt i Oslo på jakt etter folk som drikker i parken. Men får vi klager på bråk eller uro, kan vi rykke ut, sier Andresen.

Unge Høyre-lederen, som kommer fra Molde, forteller at politiets praktisering av loven der nok er noe strengere og at det åpenbart er forskjeller fra kommune til kommune på hva som er akseptert. Han tar likevel til orde for at lovparagrafen fjernes helt.

- Ingen synes det er et problem at noen sitter i Frognerparken og tar seg en pils og i praksis har man fått et amnesti her i Oslo fra politiet.

- Men det er ikke bare voksne som ferdes i parkene. Hva med hensynet til barn?

- Vi må forutsette at folk oppfører seg ordentlig overfor hverandre. Dette er et ansvar folk selv må ta. Det skal ikke være lov til å plage andre og lage bråk, men det bør være lov å sitte rolig i en park å ta seg en pils. Når man viser folk den tilliten, så tror jeg man viser seg ansvaret verdig.

- Hvilke andre lovparagrafer vil du fjerne?

- Jeg har en liste. Forbudet mot poker, forbudet mot solarium for personer under 18 år, forbudet mot synlige tobakksvarer i butikkene, forbudet mot vannskuter er noen av tingene på listen. Etter åtte år med rødgrønt styre, er det en del ting å rydde opp i, sier han.

- Tilliten til lovverket synker
- Jo flere lover og regler vi har som ikke blir fulgt og som folk synes er dustete, jo mer synker tilliten til lovverket.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken