På grunn av sprengkulda i slutten av januar åpnet Frelsesarmeen i Oslo sitt overnattingstilbud for romfolket i 2 uker. Kapasiteten var sprengt.

Frykter retur
I helgen ble det i kaldeste laget for deler av romfolket. 21 personer takket derfor ja til Oslo kommunens tilbud om gratis hjemreise til Bucharest, Romania.

- Det beste hadde selvfølgelig vært om de betalte turen selv, men Sosial og Ambulant akuttjeneste mente kulda skapte fare for liv og helse.

Selv om romfolket er her på turistvisum, vil vi nødig at noen fryser i hjel i dette landet, sier sosialtjenestesjef i Oslo kommune, Morten Mjelve til Nettavisen.

- Men de kan i utgangspunktet komme tilbake allerede i neste uke?

- Vi har drøftet dette med hver enkelt som valgte å dra og gitt beskjed om at dersom de kommer tilbake vil de ikke få hjelp. Likevel frykter vi at noen returnerer når det blir varmere. Tilbudet om gratis hjemreise var et rent humanitært tiltak, sier Mjelve.

TIPS, INNSPILL ELLER BILDER TIL SAKEN? KONTAKT HENRIK.ARNEBERG@NETTAVISEN.NO

Sover i bilene
Sosialtjenestesjefen vet ikke om Oslo kommune kommer til å tilby flere personer fra romfolket gratis hjemreise i månedene fremover.

- Det er ikke en ønskedrøm med mange uteliggere i Oslo og vi rydder stadig bort store utendørscamper over hele byen, men dette er ikke noe vi kan styre, sier han.

Kaptein Knut Haugsvær i Frelsesarmeen forteller at prisen per passasjer som fikk sponset hjemreise lå mellom 1215 - 1350 kroner, og at reisen ble tilbudt uten krav om begrunnelse for hvorfor de ønsket å dra tilbake.

- Det var en liten gruppe som takket ja og dro hjem, men de fleste valgte å bli her og sover enten i bilene sine eller utendørs, sier han.

- Hvorfor takket ikke flere ja til å reise hjem?

- Vinteren i Norge har vært varmere enn i fjor, mens det i tillegg har vært ganske kaldt i Romania. Det heller ingen grunn til å tro at disse gratis hjemreisene vil stoppe at de samme menneskene kommer tilbake senere. Det tror jeg heller ikke har vært intensjonen til Oslo kommune, sier han.

Kun lørdager
Haugsvær forteller at Frelsesarmeen hver lørdag tilbyr romfolket muligheten for mat, dusj og andakt.

- Dersom gradestokken viser 10 minus eller kaldere holder vi åpent hver natt, sier han.

Hva syns du om Oslo kommunens tilbud om gratis hjemreise? (Rasistiske, hatefulle eller diskriminerende kommentarer vil bli slettet).