RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her døde 61 nordmenn i fjor

Foto: Faksimile av thailandske aviser.
Sist oppdatert:
Antall norske dødsfall er fordoblet på fire år.

Thailand er etter hvert blitt et yndet reisemål for nordmenn. Dette har også ført til at antall norske dødsfall har skutt til værs de siste årene.

- Vi hadde 61 dødsfall i Thailand i 2010, bekrefter konsul Birgit Brantenberg ved den norske ambassaden i Bangkok overfor Nettavisen.

Dette er en fordobling fra 2006, da det ble registrert 31 norske dødsfall i landet.

- At det har blitt en økning på dødsfall skyldes at det er flere nordmenn som reiser til Thailand, sier medisinske direktør i Europeiske Reiseforsikring, Sverre Kjølstad, til Nettavisen.

Menn i overgangsalderen
Mange assosierer kanskje Thailand med norske menn i overgangsalderen som reiser ned for å finne seg en ung partner. Statistikken bekrefter i hvert fall at det hovedsakelig er eldre menn som dør i landet.

- Det er høyere gjennomsnittsalder hos norske menn enn det er for norske kvinner som reiser til Thailand, og det er en overhyppighet av menn i alderen fra 50 år og oppover, og de er spesielt utsatt for risikoatferd, sier Kjølstad.

- Det er nesten bare godt voksne norske menn som dør i Thailand. De er mer uforsiktig i trafikken og er mer uforsiktighet i forhold til alkoholforbruk. I tillegg er det mye hjertesykdommer, sier han.

Alkohol og utbredt prostitusjon
Thailand er blant nordmenn kjent for å ha billig alkohol, utbredt prostitusjon og en livsfarlig trafikkultur. Kjølstad understreker at det er viktig for nordmenn å ta forholdsregler for å unngå fatale konsekvenser.

- Det er trafikken som er virkelig farlig. Enten som fotgjenger eller sjåfør. Ikke kjør i alkoholpåvirket tilstand, og ikke kjør motorsykkel eller moped - i det hele tatt. Og hvis man først skal gjøre det, så bruk hjelm og hold deg unna alkohol.

I fjor vinter var Kjølstad og en gruppe på 15 norske sykepleiere og leger på studietur til Thailand. Da fikk de norske reiserådgivere klar beskjed om hva som var den største risikofaktoren for turister i Thailand.

- Vi var på studietur i mars i fjor og besøkte sykehus i Thailand, og det vi fikk beskjed om er at det er trafikken som tar liv. Turistene må være forsiktig med trafikken fordi det er en del fyllekjøring blant thaiene, sier han.

- Bruk kondom
I tillegg påpeker Kjølstad at et svakt hjerte kombinert med høye temperaturer også er en risikofaktor. Kjølstad har imidlertid ikke inntrykk av at drukning eller matforgiftning forårsaker så mange dødsfall blant nordmenn i Thailand.

- Men det å ha sex i Thailand uten å bruke kondom, må man ikke tenke på. Noen får Hiv og utvikler Aids når de kommer hjem, sier han.

Flest dødsfall i Spania
Kjølstad sier imidlertid at det ikke er Thailand som topper statistikken på norske dødsfall i utlandet.

- Nei, det er ikke det. Det er helt sikkert Spania. Det er mange flere eldre som reiser til Spania. Jeg tror det dør rundt 800 nordmenn i utlandet hvert år. Og i Spania er det mange fastboende, gjerne eldre mennesker. Derfor kommer ikke Thailand veldig høyt opp i antall, men det er et særpreg i Thailand på grunn av risikoatferden, så det er det som skiller Thailand fra de andre landene, sier han.

Kjølstad sier det er rundt 150.000 nordmenn som reiser til Thailand hvert år, mens det er om lag 800.000 nordmenn som årlig reiser til Spania.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere