RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Geir Eriksen (NTB scanpix)

Her døde opptil 500 griser

Sultet i hjel på gård i Vestfold

Mattilsynet i Vestfold har anmeldt en gårdbruker fylket til politiet etter at flere hundre griser sultet i hjel.

Distriktssjef Stig Atle Vange i Mattilsynet i Vestfold er sparsom med opplysningene i saken av hensyn til etterforskningen, men bekrefter overfor NTB at det dreier seg om et stort antall griser.

– Det dreier seg om en alvorlig dyrevernssak. Det er snakk om mellom 400 og 500 griser og er nok den mest alvorlige dyrevernssaken vi har registrert i Vestfold siden 2004, sier Vange til NTB.

Fikk tips

Han opplyser at det var Mattilsynets nasjonale beredskapsvakt som tirsdag kveld fikk inn en melding om forholdet. Tipset ble videreformidlet til det lokale distriktskontoret som handlet umiddelbart.

– For oss var det primære tirsdag kveld å få avklart den dyrevernsmessige situasjonen. Vi foretok avlivning av de dyrene det ikke var håp for, sier Vange, som selv var til stede på gården.

Grisene som ble funnet døde skal ikke hatt tilgang til verken mat eller drikke. Et femtitall griser var i live da Mattilsynet ankom.

– Det har ikke vært noe å utsette på dyreholdet der tidligere, sier han.

Mattilsynet vet ikke over hvor lang tid forholdene har fått utvikle seg. Vange sier at dette forhåpentlig vil komme fram under politiets etterforskning.

– Menneskelig side

– Det er også en menneskelig side ved denne saken, og det er viktig at personen også blir ivaretatt, sier Vange.

Han kan ikke si spesifikt om det har vært konkrete tilsyn på gården tidligere, men opplyser at i gjennomsnitt blir gårdene i distrikt besøkt hvert femte år.

Vange ønsker ikke å opplyse hvor i distriktet gården befinner seg, men Sandefjords Blad skriver at det dreier seg om en gård i Stokke.

Lensmann Merete Torp Nilsen i Stokke var selv til stede på gården tirsdag kveld.

– Jeg vil ikke si noe mer om forholdene inne på låven. Vi har vært på stedet og gjennomført tekniske undersøkelser, sier hun til Dagbladet.

Ifølge lensmannen er ingen foreløpig pågrepet, men personer som kan ha opplysninger i saken, vil bli avhørt.

Avstengt

Operasjonsleder Johs Nysæter i Vestfold politidistrikt opplyser onsdag kveld at de vil begynne å etterforske saken torsdag for å få klarlagt forholdene rundt dyretragedien.

Politiet var onsdag kveld på stedet og foretok undersøkelser. De bar ut griseskrotter fra driftsbygningen. Området rundt gården er avsperret.

– På det nåværende tidspunkt kan vi ikke si hva som er årsaken til at grisene har dødd, sier Nysæter.

– Umulig å ha oversikt

Assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet sier til NTB at det er umulig for tilsynet å være alle steder til enhver tid.

– Vi må gjøre en risikovurdering og gå inn der risikoen for en dyrelidelse er størst. Dette gjør vi både innenfor bransjer og på enkeltgårder. Uten at jeg kjenner noe spesifikt til saken i Vestfold, så tyder våre undersøkelser generelt på at slike situasjoner kan oppstå veldig raskt, og at økt tilsynsfrekvens ikke nødvendigvis betyr at slike saker vil bli oppdaget raskere, sier Fjetland.

En viktig del av informasjonen Mattilsynet får inn er tips fra publikum og dyrehelsepersonell. Etter at Mattilsynet la ut en varslingsknapp på sine nettsider har de merket en økt tipsstrøm.

– Vi får inn veldig mange tips og det er veldig viktig for oss. Det er viktig med varslingsplikten som ligger i dyrevelferdsloven. Ser man dyr som lider og har alvorlige lidelser, så har man plikt til å varsle om det, understreker Fjetland. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere