NEW YORK (Nettavisen): Hundrevis av mennesker slo til på det svært så spesielle tilbudet.

Her i New York stilte folk seg opp i hopetall på tirsdag, da det ble delt ut gratis marihuana i Union Square park på Manhattan.

Men det kom med én betingelse; De som ville ha gratis marihuana måtte nemlig føre bevis for at de hadde tatt vaksine. Og var det i orden, så var alt klart for en blås.

Les også: På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

- Ingen bedre måte enn gratis dop

Utdelingen av marihuana var i regi av en gruppering som kaller seg «Joints For Jabs».

Fra klokken 11 til 16.20 på tirsdagen delte de ut gratis marihuana til alle som møtte opp som var over 21 år gamle og som hadde vaksinert seg, melder New York-baserte Pix11.

- Marihuana-miljøet støtter forskningen bak Covid-vaksinen og det finnes jo ingen bedre måte å oppfordre cannabis-brukerne til å ta vaksinene, en å gi ut gratis dop, het det i en uttalelse fra aktivisten Dana Beal i «Joints For Jabs».

- Nå kommer den vanskelige delen

Her i USA foregår vaksineringen nå i et rasende tempo, med over tre millioner personer som bli vaksinert daglig, helt ned til 16-årsalderen. I dag er over 50 prosent av den amerikanske befolkningen vaksinert, og USA har en ekstremt tilgang til vaksiner.

Men New York Times er ikke problemet nå tilgang til selve vaksinen, men det å få folk til folk til å ta sprøytene.

- Halvparten av alle amerikanske voksne har fått minst ett skudd av koronavirusvaksinen. Nå kommer den vanskelige delen: å overtale den andre halvparten til å ta den, skriver avisen på onsdag.

Vaksineringen varierer nemlig svært mye i USA. I stater som New Hampshire har nå hele 59 prosent fått minst en sprøyte, mens det i stater som Mississippi og Alabama er nede i 30 prosent.

I Louisiana, hvor bare 40 prosent er vaksinert til tross for at alle voksne har kunnet vaksinere seg siden tidlig i mars, sliter de derimot med å få alle til å ta sprøyten.

I Mississippi er det bare 20 prosent som er fullvaksinert, til tross for at alle voksne har hatt over en måned på seg.

- Får 100 dollar for å ta vaksinen

Utfordringen for USA og alle andre land er å få nok mennesker til å vaksinere seg, slik at man kan oppnå en flokkimmunitet. Dette anslår ekspertene at man vil oppnå når mellom 70 til 90 prosent har vaksinert seg, inkludert barn. I USA kan det bli det en lang kamp mot dette tallet, til tross for ekstremt god tilgang til vaksiner, skriver avisen.

I slutten av mars ble det kjent at bare rundt 50 prosent av de ansatte på et sykehus i Harlem hadde tatt vaksinen - og en undersøkelse som ble foretatt før vaksinene ble godkjent viste at bare 30 prosent av de ansatte på sykehuset ønsket å ta den.

- Hvis du ser på dette som en krig, så er vi nå i ferd med å gå over i nevekamp én mot én, sier Michael Carney, visepresident i U.S. Chamber of Commerce Foundation til New York Times.

Private organisasjoner gjennomfører også originale tiltak for å få folk til å vaksinere seg. Shirley Bloomfield, administrerende direktør i N.T.C.A. — The Rural Broadband Association, som representerer små telecom-bedrifter, forteller om en toppsjef som nå betaler 100 dollar til alle ansatte som tar vaksinen.

Les også: Denne vaksineturismen får folk til å rase

Cannabis legalisert i New York

De som sto bak det originale narkotika og vaksine-stuntet i New York på tirsdag, hevder de ble inspirert av donut-kjeden Krispy Kreme som nylig delte ut gratis donut til alle som hadde vaksinasjonskort.

Les: Isabela (25) er «vaksinejeger»: Slik lurte hun seg inn i køen og fikk vaksinen

Men det svært originale utdelingen kunne ikke ha funnet sted for bare kort tid siden.

Narkotikapolitikken i New York mykes nå opp, og nylig ble bruk av cannabis legalisert i byen.

Politiet i byen, NYPD, har nå fått beskjed om ikke å pågripe personer som røyker cannabis eller som har cannabis på seg, skriver The Hill.

I en uttalelse fra guvernør Andrew Cuomo i slutten av mars heter det at det nye lovforslaget gir voksne over 21 år lov til å kjøpe cannabis og dyrke planter til privat forbruk.

Det kan likevel ta opp til to år før salg av cannabis kan starte opp, men byen forbereder seg nå på en nakoboost.

- Kan skape 60.000 nye arbeidsplasser

Man regner med at legaliseringen kan skape så mange som 60.000 nye lovlige arbeidsplasser i New York, melder Business Insider.

De har estimert at det kommende marihuana-markedet i New York kan ha en verdi på hele syv milliarder dollar, eller over 58 milliarder norske kroner når man åpner opp for salg.

- Jeg ser for meg at de neste 18 til 24 månedene blir svært travle. Vi står i sentrum av stormen, sier Jeff Schultz, partner i advokatfirmaet Feuerstein Kulick, som nå har gjort mange nyansettelser for å forberede seg på det som kommer.