*Nettavisen* Nyheter.

Her døde 250.000 mennesker på én dag

Foto: Rodrigo Abd (Ap)

Voldtekter, epidemier, og sosial og politisk uro preger ettårsmarkeringen.

12.01.11 16:58

I dag er det nøyaktig ett år siden Haiti ble rammet av et jordskjelv. Hovedstaden Port-au-Prince ble nærmest lagt i ruiner av jordskjelvet som ble målt til 7,3 på Richters skala.

Over 250.000 mennesker døde som følge av jordskjelvet. Med jordskjelvsikrede hus hadde katastrofen trolig vært langt mindre omfattende.

Haiti har gjennom årene vært preget av diktatur, ekstrem fattigdom, naturkatastrofer, belastende kriminalitet og vanstyre.

- Altfor lite har skjedd
Ett år etter katastrofen står utfordringene fortsatt i kø for den fattige befolkningen.

- Altfor lite har skjedd i Haiti. Da jeg var der så jeg noen store prosjekter som nå begynner å komme i gang. Men fremdeles mangler folk helt elementære ting som et sted å bo, rent vann og mat, sier utviklingsminister Erik Solheim i en uttalelse. Solheim besøkte Haiti i forrige uke, og sitter igjen med ferske inntrykk fra oppholdet.

Etter jordskjelvet lovte verdenssamfunnet å bistå landet med 5,3 milliarder dollar. Ifølge generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, er kun 1,2 milliarder blitt utbetalt.

Solheim mener verdenssamfunnet må holde løftene om bistand.

- Det er helt avgjørende at alle land holder løftene de ga like etter jordskjelvet. I tillegg trenger Haiti en sterk politisk ledelse, sier Solheim.

3300 døde av kolera
I fjor høst ble Haiti rammet av nok en katastrofe da det brøt ut en koleraepidemi blant befolkningen. Hittil er 150.000 mennesker smittet og 3300 døde av kolera. Norges Røde Kors skal denne uken sende to mobile helseenheter for å bekjempe koleraepidemien.

Tidligere president Bill Clinton er én av mange som er frustrert over det trege gjenreisningsarbeidet i Haiti.

- Det er ingen som er mer frustrert enn meg over at det ikke er blitt gjort mer, sa Clinton, som er FNs spesialutsending til Haiti, under et besøk i hovedstaden Port-au-Prince.

Men den tidligere presidenten påpeker at tempoet med gjenreisningsarbeidet er i ferd med å ta seg opp.

- Ja, det går tregt. Ingen er mer utålmodig enn meg, men jeg tror vi vil oppleve at tempoet vil øke, sa han i et intervju med BBC.

Politisk og sosial uro
Haiti har satt av to dager til å minne ofrene etter jordskjelvet. Men det er kolerafrykt og politisk og sosial uro som preger Haiti ett år etter skjelvet.

Tidligere i høst ble første runde av presidentvalget avholdt i Haiti, men påstander om valgfusk førte til kraftige opptøyer i gatene. Neste runde skulle etter planen avholdes 16. januar, men er nå blitt utsatt til neste måned fordi det fortsatt er uklart hvilke kandidater som får stille.

- Det er jo en veldig vanskelig situasjon i Haiti. Første runde i presidentvalget er over, og det er påstander om valgfusk og det gjør hjelpearbeidet mye vanskeligere. Det er også fare for vold og uro. Vi møtte de to som er sannsynlige til å bli president i går, og begge er uten politisk erfaring. Det vil være en stor oppgave uansett hvem som blir valgt, sa Solheim til Nettavisen like etter at han kom tilbake fra Haiti.

Les også: «Redd meg i dag, se meg dø i morgen»
Les også: - Kan dø i løpet av seks timer
Les også: Rasende mobber lynsjer voodooprester

Kvinner og barn utsatt for voldtekt
Store deler av hovedstaden Port-au-Prince ble jevnet med jorden, og fortsatt er det en million av landets innbyggere som bor i provisoriske teltleirer. Over halvparten av dem er kvinner og jenter, som i stort omfang blir utsatt for voldtekter og seksuelle overgrep.

Amnesty International slår fast i en fersk rapport at det ikke blir gjort nok for å beskytte kvinnene og jentene mot overgrep, melder Australian ABC News.

- Leirene er overfylt og mer enn halvparten av dem som bor i der er kvinner og jenter. De risikerer på daglig basis å bli utsatt for overgrep, sier forfatteren av rapporten, Geraldo Ducos.

Han understreker også at det er svært liten politibeskyttelse å oppspore i de overfylte leirene.

Se bilder fra jordskjelvet under.

2741

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.