Gå til sidens hovedinnhold

Her dømmer Tor (71)

Er han Norges eldste dommer?

Tor Henriksen (71) er en av Norges eldste og den eldste aktive dommeren i Troms fotballkrets. Dommergjerningen har fått han til å angre på mye av sin egen oppførsel som trener.

Etter en «mannsalder» som trener for Skarp og Fløya tok Tor Henriksen dommerkurs for to år siden.

- Jeg har jo «dømt» på linja i alle som trener, så jeg fant ut at jeg likegodt kunne begynne på ordentlig. Og der satt jeg, på kurs sammen med en gjeng «jyplinger», humrer Tor Henriksen overfor Nordlys.

Nå er 71-åringen den eldste aktive dommeren i Troms fotballkrets, og en av landets eldste.

- Vi har ingen dommere som er eldre i Troms i dag. Og det er jo veldig artig at han begynte å dømme i så «voksen» alder, sier dommeransvarlig i Troms Fotballkrets Roald Johansen til Nordlys.

Dommersjef i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, har ikke hørt om eldre dommere som er aktive i dag.

- Men jeg kan jo ikke garantere at det er ikke er noen «slengere» som er eldre og dømmer kamper i blant. Det kan uansett ikke være mange, om noen, som er eldre, sier Rune Pedersen.

Møtte seg selv i døra
Henriksen var i aksjon i småguttekampen mellom Hamna og Fløya 99 på Stakkevollanbanen i går.

Og stortrives i sin nye rolle i fotballen.

- Jeg er i god form, og det er artig å dømme. Jeg hadde tilbud om å fortsette som trener, men valgte å dømme i stedet. Det er det jeg konsentrerer meg om nå, sier Tor Henriksen.

Dommerrollen har gjort han til en angrende synder for sin tid som trener.

- Jeg har fått en liten a-ha-opplevelse etter at jeg begynte å dømme. Det er ikke alle trenere som ikke oppfører seg på sidelinja, og når jeg tenker tilbake på meg selv, så var det ikke alt som bra. Jeg kunne være veldig kritisk og dømte mye fra linja. Jeg har rett og slett møtt meg selv i døra, sier den tidligere Skarp- og Fløya-treneren.

Og medgir at han selv har blitt bortvist fra benken flere ganger.

- Minst to, som jeg kommer på. Men jeg har alltid vært opptatt av å ta folk i hånda etterpå, selv om vi har vært uenige, sier Henriksen.

- Trener er rollemodeller
Han oppfordrer alle trenere til å ta seg et dommerkurs.

- Det får man virkelig til å innse hva det går ut på å være dommer.

Og medgir at oppgaven fører med seg ubehagelige opplevelser.

- Det er artig å dømme, men man får høre mye som ikke er artig å ta med seg og som ikke hører hjemme noe sted. Og det er mange trenere som ikke er klar over hvilke rollemodeller de er for spillerne på laget, spesielt i aldersbestemte klasser. Der har mange en jobb å gjøre, mener Tor Henriksen.

Og er bekymret for sine yngre dommerkolleger.

- Jeg er så gammel og tåler en støyt. Det er verre når det er 15-16-åringer som blir skjelt ut. Det kan skremme vekk mange, og fotballen trenger dommere, sier Kroken-dommeren.

Den lange erfaringen fra trener- og spillerbakgrunnen mener han er en klar fordel når han dømmer.

- Jeg vet hvordan det er å være på andre siden. Og jeg er nok ikke den som er raskest mute med gule og røde kort, jeg forsøker heller å prate med spillerne og roe det ned enn å dele ut kort, sier Tor Henriksen.

Den eldste fotballdommeren i Troms.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto