Gå til sidens hovedinnhold

Her dør de 40 år før

Sjokktall for europeiske dyreparker.

GÅ TIL DYRESIDEN

I en ny studie sammenlignet forskere levetiden til elefanter i fangenskap i dyreparker, med elefanter i et naturreservat og arbeidselefanter i Myanmar. Resultatet er nedslående for europeiske dyreparker, skriver BBC .

- Det ser ut som hele den globale dyreparkbestanden ikke overlever uten import, Georgia Mason fra University of Guelph i Toronto, som er medforfatter av artikkelen «Compromised Survivorship in Zoo Elephants», som publiseres fredag.

Stress og overvekt
I europeisk fangenskap lever den afrikanske elefanten bare 19 år i snitt - mot 59 blant de ville elefantene. For arbeidselefantene i Myanmar er forventet levealder 40 år.

Forskerne tror stress og overvekt er de mest kritiske faktorene for levealderen.

- I villmarken lever elefantene i store stabile grupper og separasjon fører til stress. Vi vet dette fra studier av andre arter, sier Ross Cubb, fra den britiske dyrevernorganisasjonen RSPCA til BBC.

Les mer fra Dittdyr.no:

Nekter hunden din dette?

Dette ansiktet er sydd på

Her led Rosa en grufull død

Krevende
Kristiansand Dyrepark har ikke elefanter. Dette er fordi det er krevende å holde de store dyrene.

- Elefanter trenger mye oppfølging og mange dyrepassere, for å sørge for nødvendig atspredelse. Plass er også viktig, men mange glemmer at stor plass ikke løser alt. Naturlig atspredelse er vel så viktig, sier Rolf-Arne Ølberg, leder av dyreavdelingen i Kristiansand Dyrepark til Nettavisen.

Ølberg ser på generelt grunnlag ingen problem med å holde elefanter.

- Det finnes mange dyreparker som tar veldig godt vare på elefantene, slik at de lever lenge. Det kan være stor variasjon på dyreparker i Europa, avslutter Ølberg.

Trenger plass
Elefantene i Myanmar er også i fangenskap når de jobber, men er fri utenom den åtte timers faste arbeidsdagen. Dette kan i stor grad forklare den langt høyere levealderen.

- Når vi slipper de løs i skogen lever de som ville elefanter, de møter andre elefanter og har et helt elefantliv med trening og mat, sier Khyune Mar, fra Institutt for dyrehelse ved Sheffield University, til BBC.

Mar har tidligere arbeidet ved Myanma Timber Enterprise som holder elfanter. Han er kritisk til elefanthold i dyreparker.

- De trenger et stort hjemmeområde med systematisk atspredelse som gjørmepytter og høydedrag. Hvis dyreparken ikke kan tilby dette, bør de ikke ta inn elefanter, sier Khyune Mar.

Kommentarer til denne saken