Her dør flest av slag

Foto: Wiik, Eirill (SCANPIX)

Sjekk ved hvilke sykehus flest dør av hjerteinfarkt, hjerneslag og hoftebrudd.

Før helga presenterte Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten en rapport om hvor mange som overlever alvorlige diagnoser ved landets sykehus.

Rapporten, som tar for seg overlevelse etter innleggelse for hjerteinfarkt, hjerneslag og hoftebrudd, viser store forskjeller mellom sykehusene.

Søk på ditt sykehus her (Tallene viser sannsynligheten for å overleve 30 dager etter innleggelse - i prosent)

- Betydelige forskjeller
Kunnskapssenteret har hentet inn tall fra 20 helseforetak, inkludert alle somatiske sykehus og fire private sykehus.

- Vi har beregnet sannsynligheten for å overleve 30 dager etter innleggelse. Datamaterialet er fra perioden 2005-2009, sier seksjonsleder Jon Helgeland ved Kunnskapssenteret.

Funnene viser at det er store forskjeller mellom høyeste og laveste overlevelsessannsynlighet. Sterkest slår dette ut ved hoftebrudd, der det også er en økning i dødelighet blant pasientene.

- Analysen viser at det er ulik overlevelse etter innleggelse ved forskjellige sykehus. Forskjellene mellom laveste og høyeste overlevelsessannsynlighet er betydelige, står det i rapporten.

For hjerteinfarkt og slag viser tallene en nedgang i dødeligheten.

Gunnar Stavrums kommentar: Ikke få slag i Skien

Skien på bunn av listen
Når det gjelder hjerteinfarkt er det seks sykehus som har signifikant høyere overlevelse enn andre sykehus: Feiring, Haukeland, Haugesund, Rikshospitalet, St. Olav, Tromsø.

Ett sykehus har signifikant lavere overlevelse: Skien.

Når det gjelder hjerneslag er det ingen sykehus som har signifikant høyere overlevelse.

Det er fem sykehus som har en signifikant lavere overlevelse: Fredrikstad, Haugesund, Kongsvinger, Rikshospitalet, Skien.

Når det gjelder hoftebrudd er det heller ingen sykehus som har signifikant høyere overlevelse enn de andre sykehusene.

To sykehus ligger imidlertid signifikant lavere enn andre: Buskerud, Gjøvik

Når det gjelder total overlevelse så har sju sykehus signifikant høyere overlevelse enn de andre sykehusene: Aker, Bodø, Bærum, Haraldsplass, Haukeland, Radiumhospitalet, Ålesund.

Seks sykehus har en signifikant lavere overlevelse: Fredrikstad, Gjøvik, Kongsvinger, Kristiansand, Odda, Volda.

- Usikkerhet i tallene
Men det er usikkerhet i tallene, for det kan for eksempel tenkes at et sykehus mottar de vanskeligste tilfellene fordi de er gode på eksempelvis hjerneslag.

Da kan de gjøre en god jobb, selv om dødeligheten er høyere enn gjennomsnittet.

- Det er viktig å understreke at disse tallene ikke egner seg til å rangere sykehusene, men kan brukes som screeningverktøy for interne kvalitetsvurderinger i sykehus, sier Helgeland i Kunnskapssenteret.

Det påpekes blant annet i rapporten at de minste sykehusene rent tilfeldig lett kan havne høyt opp eller langt nede på listen.

Fredag sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at tallene nå skal analyseres.

- De kvalitetstallene vi nå har viser at det er forskjeller mellom sykehusene. Dataene må analyseres videre. Hensikten er å lære for å bli bedre. Samtidig ønsker vi en større åpenhet om kvaliteten i helsetjenesten, sa Strøm-Erichsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.