Her dreper han et jordskjelvoffer

Foto: Ramon Espinosa (AP)

Amerikanske soldater måtte gripe inn da en privat sikkerhetsvakt drepte en haitier.

30.01.10 17:00

En tyv ble brutalt skutt og drept da han plyndret en butikk fredag. Det var en privat sikkerhetsvakt som sto for det dødelige skuddet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Like etter hendelsen utspant det seg et drama mellom sikkerhetsvakten og andre mistenkte tyver. Dette førte til at amerikanske soldater måtte gripe inn og avverge ytterligere konsekvenser.

Dramatikken skjedde foran flere journalister, deriblant en journalist fra Associated Press, i sentrum av hovedstaden Port-au-Prince, som i stor grad er ødelagt etter jordskjelvet 12. januar.

Brøt seg inn i butikken
Associated Press-journalisten var vitne til at flere unge menn brøt seg inn i butikken fredag. Tyvene begynte de å frakte ut varer som ovner, kjøleskap og klimaanlegg.

Deretter dukket det opp en privat sikkerhetsvakt som avfyrte en rekke skudd mot tyvene. Tyvene forsøkte å flykte, men en av dem ble skutt og drept av sikkerhetsvakten idet han forsøkte å rømme opp trappene i butikken.

Ifølge journalister på stedet var sikkerhetsvakten i ferd med å skyte enda en ung gutt, men skal ha ombestemt seg da han la merke til alle journalistene som var samlet på stedet, ifølge AP.

Ytterligere to væpnede sikkerhetsvakter ankom stedet og begynte å avhøre mistenkte tyver, som hadde gjemt seg i butikken. Deretter skal sikkerhetsvaktene ha slått og sparket tyvene.

Stanset sikkerhetsvaktene
Et titall amerikanske soldater patruljerte i området, og fikk stanset sikkerhetsvaktene.

- Stans! ropte soldatene og fikk dratt sikkerhetsvaktene vekk fra tyvene som lå nede på gulvet.

Dette førte til jubel hos en mengde mennesker som hadde samlet seg på stedet. Tyvene ble overlatt til haitisk politi.

Sikkerhetsvaktens identitet er ikke kjent, men han skal ha jobbet for selskapet Professional Security Services. Det er ennå uklart om han ble arrestert for drapet.

Har ikke politimyndighet
Det er om lag 20.000 amerikanske soldater i Haiti. De står overfor et enormt sikkerhetsproblem ettersom plyndring er blitt en del av hverdagen for mange av de jordskjelvrammede menneskene i Port-au-Prince.

- Det å arrestere folk som plyndrer er ikke oppgaven til USAs stryker i Haiti. De er ikke der for å delta i politioperasjoner, sier talsmann for den amerikanske operasjonen, Jose Ruiz, melder nyhetsbyrået AP.

Amerikanske styrker skal i all hovedsak sørge for sikkerheten til hjelpearbeidere i Haiti, men kan også bistå FN og det haitiske politiet i visse operasjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.