*Nettavisen* Nyheter.

Her dumper de åtte tonn sand i innkjørselen

Foto: Casper Balslev

Aksjon mot Statoil. Se bildene.

14.05.10 12:37

- God dag, det ligger åtte tonn sand i innkjørselen.

Dette var trolig meldingen ledelsen i Statoil i Danmark fikk fredag morgen.

Miljøvernorganisasjonen Greenpeace aksjonerte nemlig mot Statoils hovedkvarter i Danmark. Fredag dumpet miljøvernorganisasjonen åtte tonn sand i innkjørelsen til den danske avdelingen av Statoil.

Misfornøyd med Statoil
Greenpeace er misfornøyd med at Statoil investerer i utvinningen av oljesand i Canada. I det omstridte oljesandprosjektet til Statoil i Canada vinnes det ut av en blanding av sand, leire, vann og spesielt tung råolje. Oljen kan utvinnes fra sanden enten i åpne dagbrudd eller ved hjelp av damp under trykk som gjør oljen flytende.

Metoden er dyr og forurensende. Likevel har Statoil valgt å gå videre med oljesanden, fordi konvensjonelle kilder for olje, kull og gass er i ferd med å tømmes.

- Utvinningen av oljesand er verdens største planlagte miljøkatastrofe. De åtte tonnene sand er det stygge sannheten om oljesand. Statoil må finne på noe mer fremtidsrettet enn å koke olje ut av kanadisk oljesand, skriver Greenpeace-medarbeider Jon Burgwald i en pressemelding.

Flere aksjoner
Greenpeace i Danmark har satt i gang flere aksjoner i Danmark.

NA24 fikk ikke umiddelbart tak i Statoils talsmann Ole Morten Aanestad, men tidligere i uken sa en annen Statoil-talsmann, Kai Nielsen, at Statoil benytter så miljøriktige metoder som mulig til utvinningen av oljesanden.

Statoilsjef Helge Lund har tidligere sagt til NA24 at klimaspørsmålene ikke kan løses av politikerne i Norge eller verden.

- Men politikerne må skape et rammeverk som vi i industrien må drive etter, meldte han.

Les mer: Kraftig provosert av Helge Lund

Staten er desidert største eier i oljeselskapet med 67 prosent av aksjene. I tillegg eier Folketrygdfondet 3,27 prosent av oljekjempen.

Selskapet faller med 1,07 prosent til 138,7 kroner på en svak Oslo Børs.

Her kan du følge alle aksjene på børsen

Her kan du se bilder av aksjonen:

3265

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag