Gå til sidens hovedinnhold

Her eksploderer verdens høyeste

828 meter med ren og pur galskap.

Mandag åpnet Burj Dubai, verdens høyeste menneskeskapte bygning. Med sine 828 meter er bygningen 300 meter høyere enn den nest største bygningen i verden.

Og det gikk ikke upåaktet hen. Dubai vet å koste på seg skikkelig åpningsshow når det første skal åpne noe.

I 2008 blåste de av over hundre millioner kroner da hotellet Atlantis ble åpnet.

Hvor mye de svir av mandag i forbindelse med åpningen av Burj Dubai, er uklart, men en ting er sikkert – det er mye penger.

Mye penger kostet da også bygget. Burj Dubai har opprinnelig en regning på 20 milliarder norske kroner, men alt tyder på at det har blitt dyrere.

Og hva har man så fått for pengene - bortsett fra statusen som verdens høyeste bygg?

Her er noen kalde fakta:

# Bygningen ble påbegynt i september 2004.

# Kolossen har 160 etasjer og skal inneholde alt fra hotell og forretninger til kinoer og kontorer. Den vil selvfølgelig også få sine luksusleiligheter.

# Mohamed Ali Alabbar, administrerende direktør i Emaar Properties, har uttalt at kvadratmeterprisen på kontorer i bygningen ligger på rundt 240.000 kroner.

#Armani Recidences, som selger luksusleiligheter i samme bygg i 6. til 9. etasje, har lagt seg på en pris på 210.000 kroner per kvadratmeter. Moteskaperens selskap tilbyr luksusleiligheter på 100 til 200 kvadratmeter . Armani skal også drive hotell i bygget. Etter planen vil Armani stå for de 37 nederste etasjene.

# Inne i byggets lobby skal det henge 196 cymbaler, som representerer de 196 landene i verden. Disse vil være dekket med 18 karats gull, og vil bli «utsatt for vanndrypp, for å imitere lyden av vann som faller på løvblader.»

# Bygget er dekket av 142.000 kvadratmeter med reflekterende glasstruktur. Kledningen er konstruert for å tåle Dubais ekstreme temperaturer.

# Etasje 45 til 108 skal huse rundt 700 leiligheter. Disse ble ifølge utbygger alle utsolgt i løpet av de åtte første timene.

# Det vil være et utendørs svømmebasseng i 78 etasje.

# Etasjene 110 og oppover vil i hovedsak huse kontorer.

# Selve spiret, som er på rundt 200 meter, vil for det meste huse kommunikasjonsutstyr.

# Hele 35.000 mennesker vil ha plass i bygget til enhver tid.

# 56 heiser vil sørge for å få dem opp og ned.

Høyere og høyere

Før åpningen mandag ble det sagt at bygget var på 818 meter, men den nøyaktige høyden var en godt bevart hemmelighet fram til åpningen. 828 meter er fasiten.

Les: Nettavisen på Burj Dubai

Og opprinnelig skulle ikke bygningen bli så høy som den har blitt.

- Vi trodde at det skulle bli litt høyere enn den tidligere rekorden til Taipei 101, men eierne fortsatte å be oss om å bygge høyere. Men vi visste ikke hvor høyt, sier Bill Baker, som har jobbet med byggingen, til AFP.

Les: Høyere opp har Norge aldri vært

- Mens vi bygget høyere og høyere, oppdaget vi i løpet av prosessen at vi kunne nå høyder mye høyere enn vi hadde trodd vi kunne, sier Baker.

Verdensrekorder
Til tross for at bygningen ikke har stått klar før nå, har det vært mye liv ved bunnen av tårnet. Verdens største kjøpesenter Dubai Mall ligger vegg i vegg, og ved foten av Burj Dubai ligger også det er som er verdens største vannfontene.

Les også: Hun nyter den totale undervannsfølelsen

Les: Her kan du shoppe med haier

Og les: - Dubai er min lekeplass

Les: Denne byen kan forandre alt

Den gigantiske bygningen er tegnet av arkitektfirmaet Skidmore, Owings & Merrill i Chicago, og høyden tilsvarer sju Oslo Plaza-er oppå hverandre.

Trenger ikke male toppen på tyve år
Burj Dubai har også fått hjelp fra nordmenn til å bli det det er. Norske Jotun har nemlig spesialutviklet og levert malingen til det ekstremt lange topptårnet.

- Toppen av dette tårnet er ikke noe man kan male både titt og ofte. Derfor må det maling til som kan vare i flere år. Malingen vi har levert til Burj Dubai gjør at toppen ikke trenger å bli malt igjen på tyve år, har Trine Finnevolden, General Manager i Jotun UAE tidligere uttalt til Nettavisen.

På Burj Dubai har de levert maling til både i topptårnet og innvendig, samt pulvermaling utvendig.

Her ser du en video av åpningen av Burj Dubai:

HTML EMBED

Les også: Høyere opp har Norge aldri vært

Krise
Åpningen av det enorme bygget finner sted bare en drøy måned etter at nyheten om at Dubai var rammet av en finanskrise sprakk 25. november: Investeringsselskapet Dubai World kunne ikke lenger betjene gjelden sin.

Nabolandet Abu Dhabi hjalp sin forente arabiske emirat med et milliardbeløper for å slette gjelda, men fremdeles sliter Dubai økonomisk.

Når emir Mohammed bin Rashid al-Maktoum åpner bygget mandag, anslås det at gjelden er på rundt 100 milliarder kroner.

Les: Dubai får milliarder i nabohjelp

Les: - Nordmenn er redde for jobbene sine

Dubai har de siste 20 årene hatt en eksplosiv vekst, der de fleste av innbyggerne er utlendinger og storparten jobber i eiendom og byggesektoren. Men i fjor falt innbyggertallet med åtte prosent, og nedgangen i antall byggeprosjekter var på 80 prosent.

I desember var Nettavisen i Dubai. Her er vår egen video av Burj Dubai fra luften:

HTML EMBED

Her er en Nettavisen-video tatt ved Burj Dubai som viser tårnet og verdens største vannfontene:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken