RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her endte gjengen som banket opp 15-åringen

Foto: Øystein Barth-Heyerdahl
Like bak fulgte offerets far – rasende og i høy fart.

Det er Nordlys som bringer historien tirsdag.

Biljakten, som endte med bråstopp, fant sted 16. juli i fjor sommer på Kvaløya.

Da var seks ungdommer i alderen 15 til 20 år på vei tilbake til Tromsø fra Kattfjord skole.

Her hadde de få minutter tidligere rundjult en 15-årig gutt slik at han pådro seg brudd i venstre øyehule og nesen.

Bak følget på seks fulgte guttens far. Like før hadde han blitt oppringt av stesønnen (10), som hadde vært skrekkslagent vitne til volden.

Aktor: Planlagt vold
I en pickup innhentet mannen sønnens voldsmenn noen kilometer fra åstedet. Han kjørte forbi dem i et forsøk på å stoppe dem, med det resultat at ungdommenes bil havnet i grøften.

Episoden var et tilbakevendende tema da straffesaken mot de seks startet i Nord-Troms tingrett i går. Her står samtlige tiltalt for legemsbeskadigelse under skjerpende omstendigheter.

– Voldsutøvelsen er begått av flere i fellesskap, og det var planlagt, sa politiadvokat Frode Stock i sitt innledningsforedrag.

– Spørsmålet er hvor langt ansvaret for den enkelte strekker seg. Noen har hatt en direkte rolle, mens andre har hatt en mer perifer, tilbaketrukken rolle, fortsatte aktor.

Rømte til fjells
Én av de tiltalte nekter all form for straffskyld for tiltalen. Det er en 20-årig mann som hevder han kun fungerte som sjåfør for gruppen.

Flere av de tiltalte forklarte for retten at de opplevde at fornærmedes far presset dem av veien i det de omtalte som en biljakt.

Ingen ble skadd i utforkjøring, og ungdommene løp til fjells fra den totalskadde bilen. Her ringte de selv for å varsle politiet.

Det hele skal ha blitt foranlediget av en uenighet mellom fornærmede og en jente som er blant de tiltalte – begge nå 16 år gamle. Førstnevnte skal ha skrevet nedsettende om jenta på Facebook, samt truet hennes nye kjæreste – også han blant de tiltalte i saken.

Det hele kulminerte med at fem av de tiltalte var på fest 16. juli. Her ble de enige om å «ta» fornærmede.

20-åringen ble rekruttert som sjåfør, og de kjørte til Kattfjord skole hvor de lurte den da 15-årige gutten til å møte dem.

Her ble han utsatt for flere slag og spark.

Nekter for pressing
Fornærmedes far forklarte i retten at han ble forbannet da han hørte hva som hadde skjedd med sønnen, og at han ville ha fatt i voldsmennene.

Han nekter likevel for at han presset dem av veien da han tok opp jakten i en fart opp mot 90 kilometer i timen i 80-sonen. Snarere tvert imot.

– Det var de som forsøkte å presse meg av veien. Jeg skulle bare stoppe dem for å få vite hva som hadde skjedd, forklarte mannen, som til daglig jobber som yrkessjåfør.

Politiet opprettet sak på utforkjøring, men den ble senere henlagt på grunn av bevisets stilling. Det gjør at Ulf Hansen, forsvarer for en av de voldstiltalte, reagerer.

– Det er ingen unnskyldning for de idiotiske handlingene disse ungdommene har begått, som både er kritikkverdige og alvorlige. Samtidig ser vi en voksen yrkessjåfør begå slike hasardiøse handlinger ved en biljakt som nærmest har et amerikansk gangsterpreg over seg, sier Hansen til Nordlys.

Ikke grunnlag
– Den ene bilen havner i grøfta, noe som kunne gitt et veldig tragisk utfall. Det er ikke for å fjerne fokus fra dumhetene som ungdommene har begått, men jeg synes det er rart at han slipper unna med en henleggelse, fortsetter forsvareren.

– Hva tenker du om henleggelsen?

– Jeg skjønner ikke grunnlaget. Det må være uomtvistelig at han har jaktet på denne bilen i en form for selvjustis i høy fart på landeveien. Jeg kan ikke forstå annet enn at det er i strid med veitrafikkloven, sier Hansen.

Politiadvokat Frode Stock hadde påtaleansvar for saken. Han forklarer at årsaken til henleggelsen er at det ikke var tilstrekkelig klarlagt hvem som hadde skyld i utforkjøringen.

– For at vi skal kunne ta ut tiltale, må vi være sikre på at vi selv mener å kunne bevise lovbrudd. På bakgrunn av de forklaringene som forelå, har vi ikke vurdert at det var grunnlag for å ta ut tiltale, sier Stock.

Fornærmedes far ønsker ikke å kommentere saken overfor Nordlys.

Denne saken er levert av Nordlys.

LES FLERE SAKER:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere