RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er 17. mai-tipsene

Vi viser deg hva du må tenke på når du fotograferer 17. mai.

Der det samler seg store mengder mennesker, finnes det også som oftest store mengder kameraer. Demonstrasjoner og parader av forskjellige slag, slik som vårt eget 17. mai-tog, er eksempler på begivenheter der det fotograferes ivrig.

Med store mengder mennesker på ett sted, følger også fotografiske utfordringer. Det som kan være en spennende opplevelse i virkeligheten, kan fort bli et kaotisk rot på bilder.

Det skjer ting overalt, folk flytter på seg hele tiden og motivet ser ut til å alltid være skjult bak ivrige deltakere. Dette fører ofte til bilder som er et virvar av uidentifiserbare bakhoder, mennesker i farten og ute av fokus, og generelt lite for en betrakter å feste blikket på.

Under følger noen tips til hvordan du kan ta bedre bilder av folkemengder.

Ta vare på 17. mai-bildene

Forbered deg
Om du skal fotografere et nytt arrangement eller et du aldri har vært på før, kan det være lurt å gjøre noen forberedelser. Finn ut hva som skjer, hvor det skjer og hvem og hvor mange som deltar. Sjekk værmeldingen.

Ta oversiktsbilder
Store parader som strekker seg langt uti evigheten ser bra ut på bilder. Her gjør det ingenting om menneskene er ugjenkjennelige og kun ser ut som små prikker. I slike bilder bør du tenke farger, form og ren formal estetikk.

Gå nærme
Sannsynligheten for at du ønsker å fotografere noen du kjenner, eller mennesker som fanger oppmerksomheten din, under slike arrangementer er stor. Gå derfor nærme, eller eventuelt bruk et objektiv med en lang brennvidde.

Bruk stor blenderåpning om du kan, still fokus på personen du ønsker å fotografere og sørg for at bakgrunnen blir uskarp.Her er det viktig å ikke være sjenert, men fotograferer du noen du ikke kjenner er det selvfølgelig viktig at du spør først, eller viser dem bildet og ber om tillatelse i etterkant.

Se etter detaljer
I store folkemengder er det lett å gå glipp av de interessante detaljene, men de finnes og utgjør ofte gode motiver. Tenk på flagg, uniformer, dekorasjoner og instrumenter.

Omgivelsene
Få med omgivelsene i noen av bildene for å skape kontekst. Slik kan betrakteren få et bedre inntrykk av hvor arrangementet finner sted og en liten følelse av å selv være til stede.

Øyeblikksbilder
Arrangementer som dette er fulle av materiale for øyeblikksbilder. Se etter motiver som er humoristiske, alvorlige eller rørende.

Fotografer publikum
Publikums reaksjoner kan være vel så interessante som selve arrangementet.

Teknikk
Vær høyt og lavt. Fotografer mengden både bakfra, forfra og fra siden. Veksle mellom liggende og stående format. Lek med fokus og lukkertid.

Lys
Som alltid ved fotografering utendørs må du til en viss grad ta hensyn til været. Sol skaper sterke skygger, og «flare» om du fotograferer mot lyset. Passer du på at solen alltid står bak deg vil du få en fin blå himmel i bildene, men dette kan også få folk til å myse.

I regn må du selvfølgelig beskytte kameraet mot vann. Overskyet vær gir det beste lyset, men du mister til gjengjeld den flotte blå himmelen. Det perfekte været for fotografering av folkemengder finnes med andre ord ikke, så du må bare gjøre det beste ut av det været som er.

Utstyr
Arrangementer med mye mennesker er hektiske begivenheter med liten tid til å tenke teknikk. Gjør det derfor enkelt for deg selv.

  • Legg igjen stativet hjemme.
  • Bruk autofokus.
  • Pass på at du har nok batteri og film/plass på minnekortet.

Det kan fort bli mye tråkking på en slik dag så pakk lett. Planlegg på forhånd hva slags bilder du ønsker og velg et objektiv deretter. Ting skjer fort, så ikke sats på at du vil få tid til å skifte objektiv i løpet av arrangementet.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere